Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraterna besvikna på Sannfinländarna - Salvinis nya grupp i EU-parlamentet splittrar de nordiska populistpartierna

Fyra män diskuterar utanför Sverigedemokraternas valstuga.
Peter Lundgren, längst till höger, är Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet. I dag briserade nyheten att han anklagas för sexuella trakasserier. Fyra män diskuterar utanför Sverigedemokraternas valstuga. Bild: Yle/Linda Söderlund Sverigedemokraterna,Peter Lundgren

De nordiska populistpartierna väljer olika grupper i EU-parlamentet och det kan försvaga partiernas samarbete. Sverigedemokraterna är besvikna på att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti lämnar ECR och i stället väljer att gå över till Matteo Salvinis nya grupp.

Det är sommarvärme i Stockholm. Valstugorna intill Sergels torg har öppnat för dagen, men det är inte många svenskar som bryr sig om valreklamen partierna försöker dela ut.

Vid Sverigedemokraternas valstuga småpratar toppkandidaten Peter Lundgren med andra partiaktiva. Lundgren siktar på en andra period i EU-parlamentet och de två sista veckorna inför valet är hektiska.

Då vi träffas är det ännu inte känt att Peter Lundgren är inblandad i en sexskandal, där han anklagas för att ha tafsat en partikollega på brösten.

Det är oklart hur skandalen kan komma att påverka hans egna och Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet.

Samarbetet mellan populistpartierna naggas i kanten

Vi talar i stället om de nordiska populistpartierna och varför de har valt olika grupper i EU-parlamentet.

Tidigare satt Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Dansk Folkeparti tillsammans i den EU-skeptiska konservativa gruppen ECR.

Nu har både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti valt att lämna gruppen och i stället gå med i Matteo Salvinis nya högernationalistiska grupp.

- Det är klart att jag är besviken över att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti väljer att lämna, för jag hade hellre sett att vi satt i samma grupp och kunde ha ett mera aktivt samarbete, säger Lundgren.

Peter Lundgren framför Sverigedemokraternas valstuga.
Peter Lundgren säger att folk har tröttnat på att bli toppstyrda från Bryssel och att det är därför de högerpopulistiska partierna väntas ha så god framgång i EU-valet. Peter Lundgren framför Sverigedemokraternas valstuga. Bild: Yle/Linda Söderlund Sverigedemokraterna,Europaparlamentsval,Peter Lundgren

Lundgren säger att de nordiska populistpartierna är överens i de flesta frågor och att de ofta kommer att rösta likadant i EU-parlamentet, till exempel då det gäller frågor om att Bryssel får mera makt.

- Men vi fortsätter i samma grupp i Nordiska rådet, så vi får väl fortsätta driva vårt samarbete där, säger Lundgren.

Lundgren berättar att det länge har varit Sverigedemokraternas mål att få sitta med i just ECR, eftersom de ser stora fördelar med att få kontakter med andra konservativa partier runtom i världen.

Inte omöjligt att Sverigedemokraterna trots allt väljer Salvinis grupp

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ändå låtit förstå att han ser upp till Matteo Salvini och i Sverige diskuteras om Sverigedemokraterna trots allt kan komma att byta till Salvinis grupp efter valet.

Det är inrikespolitiska orsaker som ligger bakom Sverigedemokraternas val att stanna kvar i ECR, anser Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg.

Porträttbild på Ewa Stenberg, DN:s politiska kommentator.
Ewa Stenberg säger att Sverigedemokraterna måste balansera mellan att få mera makt i EU-parlamentet, eller få nya samarbeten med högerpartierna i Sverige och på sikt få mera inflytande över svensk politik. Porträttbild på Ewa Stenberg, DN:s politiska kommentator. Bild: Yle/Linda Söderlund Ewa Stenberg

Sverigedemokraterna är helt enkelt rädda att kopplas ihop med rysslandsvänliga partier.

- Både italienska Salvini och franska Le Pen är rysslandsvänliga och det gör det svårt för Sverigedemokraterna att få till ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna i Sverige, som de så gärna vill, säger Stenberg.

Rysslandsfrågan är känsligare i Sverige än i Finland och Sverigedemokraterna anses fortfarande vara ett kontroversiellt parti att samarbeta med.

Både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti har däremot fått komma in i den politiska värmen.

Sammanslutning i Milano till följd av Matteo Salvinis möte för likasinnade partier i EU.
Både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti deltog i Matteo Salvinis valmöte i Milano i lördags. Sammanslutning i Milano till följd av Matteo Salvinis möte för likasinnade partier i EU. Matteo Salvini,Milano

Eva Stenberg tror ändå inte att det är omöjligt att Sverigedemokraterna ändrar sig och trots allt går med i Salvinis grupp.

- Om Salvini lyckas mobilisera en bred och jättestark grupp så tror jag att Sverigedemokraterna kan svälja förtreten och hitta en argumentation för att gå med. Och den starkaste argumentationen internt är just att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti är med.

“Som nordiska partier har vi tillsammans en starkare röst”

I Danmark går partiernas kampanjmaskineri på högvarv inför landets parlamentsval den 5 juni. EU-valet en dryg vecka tidigare kommer i skymundan.

Dansk Folkepartis parlamentsledamot Mikkel Dencker menar att invandringsfrågan är viktig i båda valen och att det är en fråga där de nordiska populistparterna tänker lika.

- Det är synd om vi sitter i olika grupper i Europaparlamentet. Det är mycket små skillnader mellan de tre partierna, så det är naturligt att vi är i samma grupp i EU, säger Dencker.

Mikkel Dencker
Mikkel Dencker känner både Sannfinländarna och Sverigedemokraterna mycket bra efter att ha suttit tillsammans med dem i Nordisk rådet i sex år. Mikkel Dencker Bild: Yle/Linda Söderlund Mikkel Dencker

Dencker hoppas ännu att Sverigedemokraterna ska ändra sig och välja att komma med i Salvinis grupp.

- Som nordiska partier har vi tillsammans en starkare röst, än om vi gör politik var för sig.

Dansk Folkeparti väntas backa ordentligt i både parlamentsvalet och i EU-valet. För Sverigedemokraterna har det däremot hittills sett bra ut i opinionsmätningarna och de har förutspåtts gå framåt i EU-valet.

Överlag väntas EU-kritiska högerpopulistiska partier gå framåt i EU-valet och maktbalansen i EU-parlamentet kan därför förändras ordentligt.

Läs också