Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet anklagas för sexuellt angrepp - SD stryker kandidaten som lyfte fram händelserna

Peter Lundgren framför Sverigedemokraternas valstuga.
Peter Lundgren tror inte att hans kandidatur kommer påverkas av händelserna. Peter Lundgren framför Sverigedemokraternas valstuga. Bild: Yle/Linda Söderlund Sverigedemokraterna,Europaparlamentsval,Peter Lundgren

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, anklagas för att ha utsatt sin partikamrat för sexuellt ofredande.

Händelserna har ägt rum under ett partievenemang i fjol.

Lundgren medgav i en intervju till Expressen att han tafsat på en kvinnlig partikamrat, men senare tonade han ner berättelsen i en intervju med Sveriges Radios Ekot och sade att berättelsen var överdriven.

Lundgren medgav att han under partievenemanget tog sin partikamrat på brösten. Enligt honom handlar det om ett missförstånd och att de båda parterna har annorlunda versioner av vad som hänt under kvällen.

Enligt sitt utlåtande till Expressen säger Lundgren att både han och partikamraten varit påverkade under kvällen.

SD stryker EU-kandidat

På söndag kväll tog Sverigedemokraterna bort Kristina Winberg från sin EU-lista. Winberg har suttit i EU-parlamentet sedan 2014.

Enligt Expressen var det Winberg som slog larm om att Lundgren antastat en partikamrat. Winberg var själv på plats under partievenemanget och har spelat in samtal med kvinnan som blivit utsatt.

I ett pressmeddelande kommenterar SD att Kristina Winberg de senaste åren “givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”.

I meddelandet skriver SD att Winberg bland annat försökt skada partiet och varit ute efter att smutskasta partikamrater.