Hoppa till huvudinnehåll

Tyrväinen upp i ettan när Lejonen ändrar i kedjorna: "En billigare Leo Komarov"

Juhani Tyrväinen i närkamp med en fransk spelare.
Den mångsidiga Juhani Tyrväinen flyttas upp från fjärde till första kedjan. Juhani Tyrväinen i närkamp med en fransk spelare. Bild: All Over Press Juhani Tyrväinen

Finland vaskar om i anfallskedjorna inför hockey-VM:s finalvecka. Juho Lammikko tränar för fullt och går in i fjärde linan, vilket betyder att Juhani Tyrväinens belöning för en stark turnering blir en plats i Lejonens första kedja.

AHL-centern Juho Lammikko fick en smäll mot huvudet i USA-mötet för en vecka sedan och har vilat de senaste tre matcherna. Men på dagens träningspass i Kosice körde Lammikko för fullt, han fanns med i träningsmomenten i numerärt underläge och tog plats i fjärde kedjan med Marko Anttila och Joel Kiviranta på yttrarna.

Juhani Tyrväinen som de två senaste matcherna funnits på den positionen var i stället center i Lejonens första kedja med Toni Rajala och Niko Ojamäki som yttrar. Tidigare förstacentern Arttu Ilomäki var petad.

I intervjuzonen efter träningspasset påpekades det från den finländska presskåren att Tyrväinen gjort som Leo Komarov hade för vana att göra i sina VM-turneringar. Börja i fjärde kedjan och sluta i toppkedjorna.

– En billigare Komarov, var Tyrväinens svar på frågan om han är den här truppens Leo.

– Vi har mycket gemensamt, vi kan smälta in i olika roller och fungera i olika kedjor, säger Tyrväinen.

"Beror på att coachen inte är nöjd"

Förbundskaptenen kommenterade ändringarna på känt Jukka Jalonen-manér.

– När det sker byten i det här skedet av turneringen beror det på att coachen inte är nöjd och vill ändra på något till det bättre, säger Jalonen torrt.

Och vad han vill ha av Tyrväinen i den nya rollen är klart.

– Han ska plocka fram sina egna styrkor. Kämpa hårt, försvara bra, vinna tekningar, sammanfattar Jalonen.

– Lagledningen vill inte ha något nytt av mig, de har sett hur jag spelat här och vet vad de får. Det känns som om vi har jämna kedjor, vi går runt på ett brett material. Nu vill coacherna se hur det här fungerar, säger Tyrväinen själv.

Lejondebut vid 28

Att Juhani Tyrväinen får chansen i ettan känns helt logiskt, han har utan tvekan varit en av Lejonens ledande spelare. Med uppoffrande slit, några passningspoäng och en plats som en av VM:s fem bästa tekare.

– Jag tycker att jag spelat allt bättre och vant mig vid rytmen. Självförtroendet har stigit under turneringens gång, konstaterar Tyrväinen som under sommaren byter HIFK mot Luleå i den svenska hockeyligan.

En häftig utvecklingskurva för en spelare som aldrig gjort en juniorlandskamp och som fick vänta på sin Lejondebut till 28 års ålder.

– Man behöver inte alltid vara den mest talangfulla. Men om man är motiverad att träna kommer utdelningen till slut, säger Juhani Tyrväinen.

Finlands nya kedjeformationer på dagens träningspass:

Toni Rajala – Juhani Tyrväinen – Niko Ojamäki
Harri Pesonen – Sakari Manninen – Kaapo Kakko
Veli-Matti Savinainen – Jere Sallinen – Kristian Kuusela
Joel Kiviranta – Juho Lammikko – Marko Anttila