Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas nya president Volodomyr Zelenskyi vill upplösa parlamentet och skapa fred

Ukrainas nya president Volodomyr Zelenskyi lyfter upp presidentens ämbetsstämpel under sin installeringsceremoni
Ukrainas nya president Volodomyr Zelenskyi lyfter upp presidentens ämbetsstämpel under sin installeringsceremoni Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas nyinstallerade president Volodymyr Zelenskyj lovade att hans första uppgift blir att få slut på kriget i östra Ukraina.

Genast efter installationsceremonin meddelade den nya presidenten att han upplöser parlamentet, radan.

Den tidigare tv-komikern Zelenskyi vann en storseger i presidentvalet tidigare på våren. Under valkampanjen anklagade han parlamentet för att endast arbeta för att gynna parlamentarikernas egna intressen.

‒ Folk som tjänar allmänheten måste komma till makten, sade Zelenskyi.

Den nya presidenten jämförde även ukrainarna med medborgare i andra länder. Han sade att ukrainarna borde bli lika bra som schweizarna på att komma överens med varandra trots olikheter.

‒ Vi måste bli som islänningarna i fotboll, som israelerna när det gäller försvarsvilja och japanerna i teknologi, sade han.

Saknar eget parti

Nu hoppas han kunna utnyttja sin popularitet för att omforma parlamentet. Zelenskyi har inget parti i parlamentet, som domineras av den förra presidenten Petro Porosjenkos allierade.

Därför var risken stor att presidentens kommande initiativ skulle stoppas i parlamentet.

Zelenskyi fick över 70 procent av rösterna i presidentvalets andra omgång, och räknar sannolikt med att genom sin egna popularitet kunna lyfta sina anhängare till en stadig majoritet i parlamentet.

Samtidigt bad presidenten parlamentet avskeda landets försvarsminister, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst SBU och riksåklagare. Alla tre har nära kopplingar till Porosjenko.

Försvarsminister Stepan Poltorak och SBU-chefen Vasyl Grytsak meddelade en kort stund senare att de avgår frivilligt.

Lovar fred

Presidenten uppmanade även hela regeringen att avgå ”för att ge plats åt personer som tänker på kommande generationer i stället för på kommande val”.

I sitt tal till parlamentet lovade Zelenskyi att göra slut på kriget i östra Ukraina. Kriget mot utbrytarregionerna har pågått i fem år och kostat minst 13 000 människor livet.

‒ Jag lovar göra allt för att våra hjältar inte ska dö där. Det var inte vi som startade kriget. Men vi måste måste vara de som avslutar det, sade han.

Försöker stoppa presidenten

Parlamentet har i veckor väntat på Zelenskyis installation med oro. Det är inte heller helt klart om presidenten verkligen har makt att upplösa parlamentet.

De olika politiska fraktionerna har i veckor manövrerat för att försöka undvika en upplösning.

I ett försök att stoppa presidenten meddelade en parlamentsgrupp nyligen att den lämnar regeringssamarbetet. Tekniskt betyder det regeringskris.

Enligt lagen kan parlamentet inte upplösas inom 30 dagar efter att en regeringskoalition brutit samman.

Zelenskyis anhängare hävdar att manövern saknar betydelse eftersom regeringskoalitionen sedan länge upphört att existera.

Källor: AFP, Tass, AP, BBC