Hoppa till huvudinnehåll

Både Butchers och Royals lämnades i strilet – amerikanska stjärnorna bestämde sig för att skippa spel i Finland i sista stund

Amerikansk fotbollsspelare springer med bollen.
Arkivbild. Amerikansk fotbollsspelare springer med bollen. Bild: All Over Press amerikansk fotboll,Vaahteraliiga,borgå butchers

Den inhemska FM-ligan i amerikansk fotboll, Vaahteraliiga, kör igång på torsdag med en finalrepris. På fredag väntar ett Svenskfinlandsderby i Vasa då Royals står värd för Borgå Butchers. Då är det två krislag som ställs mot varandra.

Uppladdningen inför den stundande ligasäsongen i amerikansk fotboll har varit riktigt stökig för Wasa Royals och Borgå Butchers del.

Säsongen kör igång på fredag, då lagen möts i Vasa, men på veckoslutet fick Vasalaget plötsligt veta att deras quarterback Joey Bradley bestämt sig för att lämna klubben.

– Vi kan inte tvinga någon som är totalt omotiverad att spela, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Royals inleder säsongen på bortaplan i Åbo den 15 maj.
Royals-träningar (arkivbild). Royals inleder säsongen på bortaplan i Åbo den 15 maj. Bild: YLE/AnttiKoivukangas amerikansk fotboll,wasa royals

Enligt klubbens general manager Seppo Evwaraye har man ändå redan hittat en ersättare. Evwaraye vill inte gå in på detaljer, men berättar för tidningen Pohjalainen (bakom betalmur) att det handlar om en spelare som spelat som wide receiver i NFL i flera år.

– Meningen är att han ska spela redan på fredag, säger Evwaraye i klubbens pressmeddelande.

Turbulenta säsongsinledningar är inget nytt för Royals. I fjol gav klubben foten åt sin amerikanska chefstränare efter att ha inlett säsongen med en brakförlust mot de regerande mästarna Helsingfors Roosters.

"Fick aldrig någon förklaring"

NFL-erfarenhet var också på agendan i Borgå, där Butchers hoppades att running backen Josh Robinson skulle ha lett dem till framgång i Lönnligan i år.

Men den tidigare Indianapolis Colts-spelaren dök aldrig upp.

– Vi fick aldrig någon förklaring till det och han svarar inte längre på våra meddelanden. Livet fortsätter, men det här är sju månader av såsande som vi aldrig får tillbaka, skriver Butchers i ett pressmeddelande.

Roosters-butchers
Borgå Butchers i farten mot Helsingfors Roosters. Roosters-butchers Bild: Yle/Stefan Härus Helsinki Roosters,borgå butchers

Robinson ersätts i sin tur av amerikanen Dayton Winn, som närmast kommer från Köpenhamnlaget Towers.

– Det kostade oss många sömnlösa nätter, men vi lyckades hitta en rutinerad ersättare. Han är en spelare av den kalibern som kan glänsa i den inhemska ligan. Det bästa var att hitta en så pass bra spelare ännu så här sent, skriver klubben.

På grund av förstärkningsproblemen har både Royals och Butchers halkat långt ner i förhandstippningarna. Enligt sajten Gridirons ranking, som baserar sig på ligatränarnas egna uppskattningar, lär Borgålaget sluta sexa och Royals sjua – alltså näst sist och sist i grundserien.

Kan någon utmana Roosters i år?

Enligt ligatränarna är det Seinäjoki Crocodiles, Helsingfors Roosters, Kuopio Steelers och liganykomlingarna Helsingfors Wolverines som ska klassas som förhandsfavoriter i år.

De regerande mästarna Roosters har inte heller haft den smidigaste av försäsonger.

I mars fick laget veta att deras amerikanska quarterback Garrett Safron bestämt sig för att nobba spel i Finland och valde istället att gå vidare med den inhemska landslagsspelfördelaren Miro Kadmiry. I april lämnade sedan Hangöbördige tränaren Jens Holmström klubben för att ta sig an ett tränaruppdrag i Tyskland.

Trots problemen lyckades Roosters slå både Stockholm Mean Machines och Köpenhamn Towers i den så kallade ”amerikanska fotbollens Champions League” – NEFL – men tvingades backa ur spel i slutspelet på grund av ekonomiska orsaker.

Säsongen kör igång på torsdag med finalrepris från 2018 mellan Roosters och Steelers.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport