Hoppa till huvudinnehåll

Bruksorten ska resa sig ur askan - "Om sex år är Dalsbruk kanske hela regionens bästa gästhamn"

Dalsbruk småbåtshamn
Dalsbruk småbåtshamn Bild: Yle/Lotta Sundström småbåtar

Under två år har gruppen DB 2020 jobbat ihärdigt för att göra Dalsbruk till något mer än en sakta borttynande bruksort. Byn har i dag den största mängden inflyttning på hela ön.

- Om sex år är Dalsbruk kanske hela regionens bästa gästhamn, säger Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg som därmed avslöjar att gänget inte har några små målsättningar.

- Fördelen med att vara en så blandad skara är att man ser på orten på så olika sätt. Det har varit mycket nyttigt att samlas kring ett bord och kombinera de olika synsätten, fortsätter Granberg.

Redan 2011 startades projektet "Köli" som leddes av Anders Moliis-Mellberg, dåvarande chef för FN-steel i Finland. Då gick man bland annat igenom möjligheterna för Dalsbruk.

Gilla Granberg vid Dalsbruks torg.
Gilla Granberg tror starkt på hamnens utvecklingspotential. Gilla Granberg vid Dalsbruks torg. Bild: Amanda Vikman/Yle person,gilla granberg

- Vi tittade på hela Kimitoöns läge, styrkor och svagheter ur ett företagarperspektiv. Mycket fokus låg redan då på Dalsbruk och dess potential att utvecklas, säger Granberg.

Det bor cirka 1 200 personer i Dalsbruk som är den tätort i kommunen med mest inflyttare just nu.

Många evenemang ordnas redan av bland annat Dalsbruks byalag, och många traditionella evenemang som Baltic Jazz och Norpas växer och har nyheter att presentera i år.

En grupp människor runt ett bord i caféet four-C i Dalsbruk.
Några av de cirka 100 aktiva i DB 2020-gänget samlat som så många gånger förut. En grupp människor runt ett bord i caféet four-C i Dalsbruk. Bild: Amanda Vikman/Yle person,DB 2020

Ett projekt som direkt startades på initiativ av DB 2020 är fem nya naturstigar som blir färdiga i år. I hamnen kommer det också att dyka upp en interaktiv skärm där man kan välja mellan 26 animerade klipp som berättar om olika besöksmål i Dalsbruk med omnejd.

- Frisbeegolfbanan runt spånbanan har varit så populär så den utvidgas från att omfatta nio hål till arton. Utkikstornet på Senatsberget invigs i veckan och utvecklingen av gästhamnen fortsätter, berättar kommunens projektkoordinator Sven Ivars.

Fokus ligger på Dalsbruk

Gilla Granberg sticker inte under stol med att Dalsbruk nu får en stor del av kommunens uppmärksamhet, men att det faller sig naturligt att satsningen är där.

- I tider då man måste spara upplever jag att det är bra att fokusera ordentligt på en plats, i det här fallet Dalsbruk som vid konkursen genomgick en enorm strukturomvandling, säger hon.

Granberg tycker ändå inte att det är antingen eller, utan både och. Att inget tas ifrån de andra platserna fast man fokuserar mer på en plats för tillfället.

Dalsbruks gästhamn
Dalsbruks gästhamn Bild: Yle/Linus Hoffman gästhamnar,höstruska

- Det är turismen som har en möjlighet att utvecklas riktigt mycket här. Men också industrihallarna och den stora kommersiella hamnen är en bra sak. Jag tror inte att någon ny jätteindustri kommer hit utan att det kommer att vara flera mindre företag som är verksamma här i framtiden, säger hon.

När det gäller ämbetshuset vid hamnen vill Gilla Granberg inte säga något. Det finns tydligen planer för tomten men ingenting är klart och enligt Granberg handlar det om affärshemligheter än så länge.

Sjöbussar i skärgården

Att skärgården är ett stort dragplåster för den inhemska turismen har knappast gått någon förbi. Däremot är det snarast häpnadsväckande att sjöbussar, likt de i Amsterdam, Stockholm och London inte utnyttjats någonstans.

- Många turister som frågar om minikryssningar eller sjöbussar i turistinformationen i Dalsbruk tappar hakan när man berättar att de inte finns, berättar kommunens turistchef Benjamin Donner.

Men nu ska det bli ändring på det. I år kommer man att lansera guidade sjöbussturer med start från Dalsbruk. Det blir guiden Calle Storm som tillsammans med skepparen Niklas Löfberg för ut turister och andra intresserade på en rundtur i skärgården.

Calle Storm och Niklas Löfberg står på fören av en vit passagerarbåt.
Båten som ska ta ut turister på historiska rundturer från Dalsbruk i sommar. Calle Storm och Niklas Löfberg står på fören av en vit passagerarbåt. Bild: Amanda Vikman/Yle person,niklas löfberg

- Många kanske blir skrämda av att vi kommer hit och förstör ron och friden i skärgården med buller och bång, men det handlar om drygt 20 personer som ryms med och allt övervakas så att det går lugnt till, säger Storm.

Man kommer inte att sitta fastspänd i en båt hela turen, en mellanlandning blir det på Bergö varifrån man exporterade kullerstenar till bland annat Helsingfors, Stockholm och så långt som till Wien.

Bidrag bidragande orsak till att våga satsa

Skepparen Niklas Löfberg säger att det var möjligheten att söka bidrag som gav den sista puffen framåt.

- Vi har nog funderat på konceptet tillsammans med Calle i flera år men i och med att vi får bidrag för det här och risken för att gå back under första året är mindre vågade vi satsa, säger Löfberg.

Calle Storm och Niklas Löfberg inne i passagerarbåten M/S Alva.
Calle Storm och Niklas Löfberg ser hoppfullt på kommande säsong. Calle Storm och Niklas Löfberg inne i passagerarbåten M/S Alva. Bild: Amanda Vikman/Yle person,niklas löfberg

Enligt statistikcentralen har det inhemska turistandet inte ökat i någon större omfattning de senaste åren men mängden internationella turister ökar.

Inhemsk turism
Inhemsk turism

Mellan 2011 och 2017 har efterfrågan inom turismen bland utländska turister ökat från 4 miljarder euro till 4,6 miljarder euro.

Flygresor är billiga och det är fortfarande populärt att resa med flyg, men enligt turistchefen Benjamin Donner ökar intresset kring inhemska resmål hela tiden i och med klimatdiskussionerna och Dalsbruk vill vara med på det tåget.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland