Hoppa till huvudinnehåll

F1-legenden Niki Lauda är död

Niki Lauda, 2016.
Niki Lauda, 2016. Bild: xpbimages.com/All Over Press/ Niki Lauda

Den österrikiske Niki Lauda har avlidit, bekräftar anhöriga. Han kröntes till världsmästare i formel 1 hela tre gånger.

Niki Lauda blev 70 år gammal.

– Det är med djup sorg vi meddelar att vår älskade Niki fridfullt har gått bort omgiven av sin familj på måndagen, skriver Laudas anhöriga i ett pressmeddelande.

Familjen skriver att Lauda somnade in i sitt hem i Wien efter en period av ohälsa. Han har bland annat haft problem med njurarna.

Lauda blev världsmästare i formel 1 åren 1975, 1977 och 1984 med både Ferrari (1975, 1977) och McLaren (1984).

McLaren beklagar dödsbudet på Twitter.

– Alla på McLaren är mycket ledsna över att höra att vår vän, kollega och 1984 formel 1 världsmästare, Niki Lauda, har gått bort. Niki kommer alltid att finnas i våra hjärtan och i vår historia.

Återhämtade sig efter svår olycka

Lauda brännskadades svårt när han var 27 år gammal då hans bil exploderade i samband med en tävling i Nürburgring i Tyskland år 1976.

Han återhämtade sig snabbt från olyckan och återvände till banorna bara sex veckor senare. Lauda förlorade det året VM-titeln till sin ärkerival James Hunt, men blev världsmästare igen redan nästa år.

Lauda var också känd som ett språkrör för förarna. Innan den ödesdigra deltävlingen i Nürburgring hade österrikaren uppmanat förarna att bojkotta loppet på grund av bristfälliga säkerhetsarrangemang.

Niki Lauda 1975.
Lauda år 1975. Niki Lauda 1975. Bild: EPA / STF Niki Lauda,clay regazzoni

Då Laudas formel 1 karriär tog slut blev han bland annat stallchef och en framgångsrik affärsman. Han grundade också sitt eget flygbolag.

– Han var en förebild och måttstock för oss alla. Han var en kärleksfull och omhändertagande man, pappa och morförälder utanför offentligheten och han kommer att vara saknad, skriver familjen i pressmeddelandet.

Källor: AFP, AP

Läs mera:

”Vila i frid” – formel 1-världen sörjer sin trefaldige världsmästare Niki Lauda

Den österrikiska formel 1-storheten Niki Lauda gick bort sent på måndagskvällen. Laudas minne har hedrats runt om i världen. Vila i frid Niki, konstaterar Valtteri Bottas.