Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: På sikt är det sannolikt att de nordiska högerpopulisterna sitter i samma grupp i Europaparlamentet

Nordisk frihet, gruppering i Nordiska rådet
Nordisk frihet, gruppering i Nordiska rådet Bild: Yle/Miiku Lehtelä Nordiska rådet,högerpopulism,Sannfinländarna,Dansk Folkeparti,Sverigedemokraterna

Inställningen till Ryssland och den italienska Legaledaren Matteo Salvini splittrar de nordiska högerpopulistiska partierna. På sikt är det ändå sannolikt att de finländska, svenska och danska populisterna kommer att sitta i samma grupp i EU-parlamentet säger en expert på högerpopulism.

Det är ledaren för italienska ytterhögerpartiet Lega Matteo Salvini som går i bräschen för den nya gruppen för eurokritiska partier. Av de nordiska partierna är såväl Sannfinländarna som Dansk Folkeparti beredda att medverka i den nya gruppen, medan Sverigedemokraterna säger nej.

– Sverigedemokraterna kämpar fortfarande om att bli accepterade i den politiska mittenfåran. Därför måste de vara mer oroade över vem de förknippas med, säger den nederländska forskaren och experten på populism och högerextremism Cas Mudde.

Enligt Mudde är det inte i första hand Salvini, utan framför allt franska Front National, som avskräcker Sverigedemokraterna. Ur svensk synvinkel upplevs den franska ytterhögern som ett extremt alternativ.

– Le Pen framstår antagligen som mer radikal än vad hon är i verkligheten. Men Sverigedemokraterna är egentligen lika radikala som Front National, påpekar Mudde.

Det är ändå sannolikt att Sverigedemokraterna kommer att se över sin inställning till den nya gruppen, tror Mudde.

– Om Dansk Folkeparti stannar i den nya gruppen så tror jag att Sverigedemokraterna kommer att följa.

Härvan kring österrikiska FPÖ väcker frågor om Rysslandskontakter

Härvan kring det österrikiska populistpartiet FPÖ överskuggade Matteo Salvinis manifestation i Milano i lördags. Frågan inställer sig om det finns fler skelett i högerpopulisternas garderober.

Mudde tror att ytterhögern kommer att granskas noggrannare i fortsättningen av potentiella regeringspartners.

– Man kommer att fråga sig: vill vi verkligen ha detta?

Cas Mudde.
Cas Mudde. Cas Mudde. Bild: Yle / Rikhard Husu Cas Mudde

Det är ändå osannolikt att härvan kommer att påverka den position Dansk Folkeparti och det norska Framstegspartiet har i sina respektive länder. Däremot kan FPÖ-härvan ha en inverkan på Sannfinländarna, säger Mudde.

Misstankarna är svåra att skaka av sig

Misstankarna om att högerpopulisterna kan vara mottagliga för rysk påverkan är svår att skaka av sig, säger forskaren Mudde.

Samtidigt är inställningen till Ryssland en ickefråga för en stor del av väljarna.

– I Finland är det här naturligtvis en stor fråga, säger Mudde.

– Men i många andra länder är det här en fråga som majoriteten inte bryr sig om. Det här är till och med fallet i USA.

Läs mera:

Sverigedemokraterna besvikna på Sannfinländarna - Salvinis nya grupp i EU-parlamentet splittrar de nordiska populistpartierna

De nordiska populistpartierna väljer olika grupper i EU-parlamentet och det kan försvaga partiernas samarbete. Sverigedemokraterna är besvikna på att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti lämnar ECR och i stället väljer att gå över till Matteo Salvinis nya grupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes