Hoppa till huvudinnehåll

Hejaklacksledaren Alicia Björkvik: Fel att de lät oss stå och heja hela dagen utan att berätta att vi var diskade

ung tjej i svar halsduk på torget i Helsingfors.
Alicia Björkvik tycker det är fel att hon och de andra hejaklacksledarna från Sursik fick heja hela dagen utan att veta att de hade diskvalificerats. ung tjej i svar halsduk på torget i Helsingfors. Bild: Yle/Marie Lindblom Stafettkarnevalen,Alicia Björkvik

Diskussionen om att Sursik skolas hejarklack diskvalificerades i Stafettkarnevalen fortsätter väcka debatt. Alicia Björkvik tycker det är fel att hon och de andra i hejaklacken inte fick veta att de var ute ur tävlingen förrän i slutet av dagen. Hon tycker också att arrangörerna borde ha ingripit innan det uppstod kaos i samband med insläppet.

Tumultet kring insläppet av hejarklackarna vid Stafettkarnevalen diskuteras flitigt i Svenska Yles kommentarsfält. Flera av dem har ifrågasatt varför arrangörerna inte bröt upp muren som eleverna från Sursik hade bildat.

"HUR är det möjligt att bandet klipptes med muren på plats? Det är ju ganska tydligt att det blir kaos och farligt då folk trycker på och emot med all kraft. Fel av Sursik skola, men också fel av de ansvariga som inte förutsåg situationen och såg till att muren upplöstes innan barnen släpptes iväg."

Flera påpekar också att fenomenet med murar inte är något nytt utan har pågått i många år.

"Redan för 15 år sedan gjorde vi mänskliga murar för att ingen skulle slippa förbi oss. Just genom att kedja fast oss i varandra. Detta var så vanligt att vi t.o.m övade på det under hejarklacksträningarna."

"Detta med bildandet av "murar" vid insläpp gjordes också när jag var med för över 10 år sedan, det är verkligen inget nytt och heller inte något som ingen annan skola gjort förut."

Video visar tumultet vid insläppet

Några lyfter upp att det på videoupptagningen syns att eleverna redan före bandet klipps har bildat en mur genom att stå i armkrok med varandra.

Snälla Eklöf, du kan ju inte försöka ljuga mot en videoupptagning! Det syns ju tydligt att man står färdigt i mur, i armkrok långt innan bandet klipps. Arrangören hade haft möjlighet att inte klippa bandet innan muren upplösts! Istället ignorerar man det och diskvalificerar i efterhand.

I en tidigare intervju för Yle Österbotten säger Jan-Erik Eklöf, verksamhetsledare för Stafettkarnevalen, att muren bildades i samband med att bandet klipptes vid insläppsögonblicket.

Alicia Björkvik som var med i Sursik hejaklack köper inte argumentet. Hon tycker att arrangörerna borde ha agerat tidigare när de såg vad som höll på att hända.

- Vi bildade muren redan före klockan sex på morgonen. Om det var ett så tydligt regelbrott borde de ha sagt något tidigare, säger Björkvik.

ung tjej i svar halsduk på torget i Helsingfors.
Alicia Björkvik tycker arrangörerna borde ha ingripit tidigare. ung tjej i svar halsduk på torget i Helsingfors. Bild: Yle/Marie Lindblom Stafettkarnevalen,Alicia Björkvik

"Vi borde ha fått veta att vi är diskade"

I kommentarsfältet har också flera personer förundrat sig över att det dröjde ända till lördagseftermiddagen innan Sursik skola fick veta att man var diskvalificerad.

"Sursik Hejarklack borde ha meddelats genast om diskvalificeringen."

Stefan Haglund, ordförande för Stafettkarnevalens organisationskommitté, förklarar i en tidigare intervju att det berodde på att man hade mycket annat på gång under dagen.

Stafettkarnevalen 2019.
Sursik hejarklack Stafettkarnevalen 2019. Bild: Yle / Sebastian Backman Stafettkarnevalen,Sursik,Stafettkarnevalen 2019

Alicia Björkvik är mycket kritisk till att man fick veta att man var diskvalificerade så sent.

- Eftersom de tog beslutet redan på morgonen är det irriterande att de inte ens kunde berätta för en lärare vid vår skola om att vi var diskade. De lät oss stå och ropa i tio timmar och sedan diskade de oss.

Hur kändes det?

- Först förstod vi inte vad som hade hänt men sedan blev jag arg. Man kan jämföra det med att man låter någon som tjuvstartar i en skidtävling skida 40 kilometer och i mål berättar att hen är diskad. Det är fel att göra så här, säger Björkvik.

- Nu har vi fått ta all skuld för det som hände och det är inte rätt.

Sursik skola deltog i Svenska Yles miniserie om Stafettkarnevalens hejarklackstävling. Här kan ni se ett klipp från Stafettkarnavalen och hur det gick då vinnaren i årets hejaklackstävling skulle utses.