Hoppa till huvudinnehåll

HS: Samlingspartiet populäraste partiet i EU-valet – Sannfinländarna, SDP och De gröna väntas få mer stöd

Petteri Orpo (Saml)
Samlingspartiet fortsätter att vara favoriten i EU-valet. Petteri Orpo (Saml) Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Det populäraste partiet i Finland i EU-valet är Samlingspartiet. Det framgår i en opinionsundersökning som tidningen Helsingin Sanomat låtit göra. Det näst populäraste partiet är Sannfinländarna.

Socialdemokraterna kommer på en tredje plats.

Enligt de beräkningar som tidningen gjort kommer De gröna att få en till plats i Europaparlamentet, medan Centern förlorar en plats. De övriga partierna håller sina platser så som de är.

Många partier tappar stöd

Opinionsundersökningen visar att Samlingspartiet har ett väljarstöd på 20,1 procent. Samma siffra för Sannfinländarna är 16,3 och för SDP 15,5.

Enligt HS beräkningar borde SDP, De gröna och Sannfinländarna få mer väljarstöd i det här EU-valet om man jämför med det förra. I undersökningen får De gröna ett stöd på 13 procent, medan stödet i förra EU-valet var 9,3 procent.

Undersökningen visar att Samlingspartiet, Centern, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna backar, medan Svenska folkpartiet upprätthåller ett väljarstöd på 6,8 procent.

I det förra EU-valet var De gröna den stora vinnaren, medan Centern förlorade.

Samlingspartiet störst, men resultatet är rekorddåligt

Samlingspartiets väljarstöd skulle vara partiets sämsta någonsin i EU-valet, trots att partiet än en gång skulle vara populärast.

Partiet brukar få större väljarstöd i EU-val än i nationella val.

Skillnaden beror på att väljarna som är aktiva i EU-valen är de som är väldigt insatta i politik - personer som traditionellt röstar borgerligt.

Personer ser på valreklami Helsingfors.
Personer ser på valreklami Helsingfors. Bild: Carmela Walder / Yle val,EU-valet 2019,politisk reklam

Aktiva förhandsröstare = populärare val?

Opinionsundersökningens resultat är osäkrare än vanligt eftersom det är svårt att uppskatta hur många som kommer ta sig till valurnorna.

Förhandsröstningen har varit aktivare än år 2014 då det senast var EU-val, men det behöver inte betyda att valet blir populärare än tidigare.

Eventuellt passar det bara människors livsstil bättre att förhandsrösta.

I opinionsundersökningen har man antagning att valdeltagandet förblir nästan detsamma som för fem år sedan.

Helsingin Sanomats opinionsundersökning gjordes i samarbete med Kantar TNS. I undersökningen granskades intervjusvar av finländare samt valstatistik från riksdagsvalet.

2 000 finländare deltog i undersökningen som gjordes mellan 6 och 18 maj. Felmarginalen är 2,5 procentenheter åt båda hållen.

Texten uppdaterad klockan 7.30 med mer information om vad siffrorna i opinionsundersökningen innebär.

Val