Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Samlingspartiet favorit i EU-valet, F1-legenden Niki Lauda har avlidit, förhandsröstningen avslutas

Niki Lauda och Valtteri Bottas
Niki Lauda och Valtteri Bottas Bild: imago/HochZwei/ All Over Press Formel 1,Laudi,Niki Lauda,Valtteri Bottas,bottas

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Det är inte helt ovanligt att mjukvaran, till exempel vissa datorprogram, har säkerhetsproblem. Hårdvaran är däremot en svårare nöt att knäcka. Finandssvenske Sebastian Österlund lyckades ändå avslöja ett stort säkerhetshål i Intels processorer. Datorers processorer har med åren blivit så avancerade att det är svårt att skydda dem. Den senaste buggen gäller miljontals datorer världen över.

Enligt en pinfärsk gallup av tidningen Helsingin Sanomat är Samlingspartiet det populäraste partiet i Finland i EU-valet. På andra plats kommer Sannfinländarna och de följs av SDP. Centern, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna backar, medan SFP håller sitt stöd på 5,8 procent och De gröna får mer stöd. HS uppskattar att De gröna får en till plats i Europaparlamentet och att Centern förlorar en plats.

I dag avslutas förhandsröstningen i EU-valet. Om du inte hunnit rösta under den senaste veckan så gäller det alltså att göra det i dag eller på valdagen, söndagen 26 maj. 13 parlamentariker ska väljas (Finland får en till plats, alltså 14, om Storbritanniens utträde ur EU blir verklighet). I det senaste EU-valet var valdeltagandet 41 procent. 17 procent av de röstberättigade väljarna förhandsröstade.

Utrikes:

Den österrikiske formel 1 legenden Niki Lauda har somnat in i sitt hem i Wien. Han blev 70 år gammal. Lauda hade haft problem med hälsan, bland annat med njurarna, skriver familjen i ett pressmeddelande. Han kröntes till världsmästare i formel 1 tre gånger – år 1975, 1977 och 1984.

Presidenten i Indonesien, Joko Widodo, har omvalts för en andra ämbetsperiod. Han fick 55,5 procent av rösterna i presidentvalet som ordnades den 17 april, enligt de officiella slutresultaten som nu blivit färdiga. 57-årige Widodos främsta rival var den förre armégeneralen Prabowo Subianto som fick 44,5 procent av rösterna. Det officiella resultatet var nästan exakt samma som de preliminära resultaten som kungjordes på valdagen.

I Österrike lämnade Frihetspartiets ministrar den avgående regeringen med omedelbar verkan i gårkväll. Beslutet fattades efter att förbundskansler Sebastian Kurz sparkade inrikesminister Herbert Kickl. Det var en i smyg filmad video som orsakade en djup politisk kris i landet under helgen. Videon visade vicekanslern Heinz-Christian Straches möte med en rysk investerare.

Väder

Det är ostadigt och det förekommer åska i landets södra och mellersta delar. Det är fortsättningsvis varmt – mellan 18 och 27 grader. Varmast är det i sydväst. Svag vind.

I norra Lappland blir det svalare, 7–14 grader. I övriga Lappland 14–19 grader. Det är halvklart till mulet och lokalt lätta regnskurar förekommer. Svag till måttlig vind mellan nord och ost.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes