Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor laddade upp för Lejonen med att åka på risbastu – Finland mot Sverige i kvartsfinal på torsdag klockan 21.15

Ryssland jublar efter ett mål i matchen mot Sverige.
Ryssland gjorde sex mål i samma period på Oliver Ekman-Larssons Sverige och vann med 7–4. Ryssland jublar efter ett mål i matchen mot Sverige. Bild: All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey

Finland och Sverige har inte mötts i kvartsfinal i hockey-VM sedan Lejonens mytomspunna kollaps 2003. Nu är det dags igen. Och det är ett omskakat Tre Kronor som reser till Kosice, efter att ha blivit utspelat av Ryssland i den sista gruppspelsmatchen.

Sverige hade behövt vinna med tre mål över Ryssland för att ta en plats bland de två bästa i gruppen och få stanna i Bratislava.

Aldrig aktuellt.

Visserligen vann Sverige den första perioden och ledde med 1–0 efter 20 minuter. Men den andra perioden blev sällsynt dyster för Tre Kronor.

Ryssland gjorde sex mål inom 17 minuter (!), vann perioden med 6–0 och seglade i väg till en klar seger. Slutresultatet skrevs 7–4 till Ryssland efter en avslagen tredje period.

– De kom ut hårdare i den andra perioden medan vi höll tillbaka. Och det går inte mot ett så bra lag som Ryssland, säger backen Oliver Ekman-Larsson till CMore.

– Det var bra att få en match som den här, detta var en bra utmaning. Vi har saker att jobba på och vet att vi måste bli bättre, säger Ekman-Larsson.

Senast förvandlades 5–1 till 5–6

Förlusten betyder att Sverige slutar trea i gruppen och får möta den andra gruppens tvåa Finland i kvartsfinal på torsdag i Kosice.

Kort efter att gruppspelet avslutats höll turneringsledningen ett möte och slog med hänvisning till tv-bolagens önskemål fast spelordningen för torsdag. Finland–Sverige blir som väntat den senare matchen i Steel Arena, med nedsläpp klockan 21.15 finsk tid.

Ovanligt hockeygodis väntar. Senast Lejonen och Tre Kronor möttes i VM:s absoluta ödesmatch, kvartsfinalen, var 2003. Och den matchen hör till de största klassikerna i grannländernas hockeyhistoria. Finland ledde i Helsingfors med 5–1 men förlorade med 5–6 efter en klassisk kollaps.

De två senaste gångerna Sverige och Finland mötts i VM har det handlat om semifinaler, med Tre Kronor som segrare. Blågult vann i semifinalen 2017 i Köln med 4–1 och tog sig 2013 till final genom att slå Finland i Globen med 3–0.

Kvartsfinalen på torsdag blir bara den fjärde gången på de senaste tio åren som rivalerna möts i VM. Finlands senaste seger mot Sverige i VM kom i årets värdland Slovakien, då Lejonen vann VM-finalen 2011 med klara 6–1.

Kanada nollade USA

I Finlands grupp i Kosice tog Kanada hand om första platsen genom att i den sena matchen slå USA med 3–0. Matt Murray var lysande i mål och såg till att Lönnlöven höll sin ledning efter två snabba mål.

Bara åtta minuter hade spelats när Pierre-Luc Dubois och Kyle Turris hade fört upp Kanada i 2–0-ledning. Slutsiffrorna fastställdes sedan av Jared McCann.

Kanadas belöning för första platsen blir en kvartsfinal mot Schweiz. Efter öppningsförlusten mot Finland har Lönnlöven radat upp sex raka segrar.

USA är däremot turneringens största besvikelse hittills. Ett talangfullt amerikanskt lag har inte alls fått spelet att stämma och ställs nu mot VM:s enda obesegrade lag Ryssland i kvartsfinal.

För Toni Söderholm och Tyskland betydde segern över Finland att laget slutade trea i sin grupp. Nu väntar Tjeckien i Bratislava.

VM:s kvartsfinaler, torsdag 23.5:

Ryssland–USA
Bratislava, kl. 17.15.

Kanada–Schweiz
Kosice, kl. 17.15.

Tjeckien–Tyskland
Bratislava, kl. 21.15.

Finland–Sverige
Kosice, kl. 21.15.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport