Hoppa till huvudinnehåll

USA hotar med sanktioner mot Nord Stream 2 ‒ Fortum deltar indirekt i finansieringen av projektet

Nord Stream 2:s logo
Nord Stream 2:s logo Bild: Lehtikuva Nord Stream 2

USA förbereder sanktioner mot gasledningsprojektet Nord Stream 2. Enligt USA:s energiminister kommer sanktionerna att slå mot alla företag som är inblandade i projektet.

‒ Oppositionen mot Nord Stream 2 lever och mår bra i USA, sade USA:s energiminister Rick Perry i Kiev under en presskonferens i samband med installationen av Ukrainas nya president Volodymir Zelenskyj.

Han lovade att en sanktionslag kommer att godkännas av senaten och representanthuset för att sedan undertecknas av president Donald Trump.

Nord Stream 2 har väckt kritik i USA och flera Östeuropeiska länder där man befarar att projektet kommer att öka EU:s beroende av rysk gas.

USA har uppgett att gasledningen gör Tyskland till Rysslands gisslan i energifrågor. USA vill samtidigt börja sälja gas till Europa.

Sanktionsbeslut kan drabba Finland

Ryssland har uppgett att ledningen kommer att byggas oavsett sanktionshotet.

Ett amerikanskt sanktionsbeslut kan även drabba Finland. Energibolaget Fortum äger en stor andel av gasledningsprojektet genom tyska Uniper.

Nord Stream 2 drivs av den ryska energijätten Gazprom och Uniper är en av projektets finansiärer. Fortum äger kring hälften av Uniper.

Fortum uppger till Helsingin Sanomat att Nord Stream inte är Unipers projekt utan att Uniper endast finansierar det. Fortum ser projektet som en rent ekonomisk fråga och bolaget deltar inte i den politiska debatten kring Nord Stream 2.

Byggandet av gasledningen är redan långt kommet och ska vara klart till slutet av året.

Ledningen löper från Viborg till Lubmin i Tyskland. Gasledningen är en viktig del av Tysklands energipolitik och ska hjälpa landet att avstå från kärn- och kolkraft.

Källor: Reuters, Tass

Läs också