Hoppa till huvudinnehåll

Bilist vansinneskörde i Smedsby – har åkt fast flera gånger förr

Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen. Bild: All Over Press Polis,polisen,polisuniform

En ung man från Korsholm åkte på måndag fast för flera grova trafikförseelser. Han körde undan polis i en vansinnesfärd genom Smedsby, där topphastigheten låg på närmare 200 kilometer i timmen.

- En sådan här historia kunde ha slutat riktigt illa, men tack och lov kom ingen till skada, säger kommunikationschef Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten.

Vasabladet skriver om incidenten, som började med att en polis på motorcykel kände igen bilföraren som flera gånger tidigare har åkt fast utan körrätt.

Då polisen slog på blåljusen och försökte stoppa bilisten körde denne istället undan polisen.

Under färden hann bilisten såväl köra mot rött ljus i korsningen av Karlebyvägen och Karperövägen som göra flera farliga omkörningar i uppförsbacke där omkörningsförbud rådde. Topphastigheten uppmättes till inte mindre än 196 kilometer i timmen.

I närheten av Stormossen stannade mannen, en korsholmare i 25-årsåldern, slutligen självmant. Det visade sig att han även den här gången saknade körrätt.

- Det blir ganska kännbara böter då man åker fast för att köra utan körrätt. Första gången handlar det om 20 dagsböter och för varje gång som brottet upprepas lägger man till några dagsböter, säger Mikael Appel.

Kommunikationschef Mikael Appel med den nya polismaijan.
Mikael Appel. Kommunikationschef Mikael Appel med den nya polismaijan. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kommunikationschef mikael appel

Appel uppger att polisen också har möjlighet att ta bilen i beslag för att förhindra att brottet upprepas.

Mannen misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Läs också