Hoppa till huvudinnehåll

”Ett NHL-lag mot ett FM-ligalag” – Jalonen mån om att skjuta över precis all press på Sverige

Jukka Jalonen ger intervjuer.
Jukka Jalonen utnyttjade målmedvetet mediernas mikrofoner till att skjuta över favorittrycket i kvartsfinalen på Tre Kronor. Jukka Jalonen ger intervjuer. Bild: Lehtikuva Jukka Jalonen

Jukka Jalonens medietaktik inför VM-kvartsfinalen mot Tre Kronor är uppenbar: Att upprepa hur otroligt stor favorit Sverige är. Den finländska tränaren erkänner villigt att Lejonen skulle få det svårt i en bäst-av-sju-serie, men hoppas att allt ska vara möjligt i en enskild match.

Det var en ovanligt mångordig Jukka Jalonen som mötte medierna i VM-hallen i Kosice i samband med Finlands träningspass dagen efter att det klarnat att Finland och Sverige för första gången på 16 år ställs mot varandra i VM:s totala ödesmatch, kvartsfinalen.

Jalonen fick i och för sig prata om ett av sina favoritämnen: Att motståndarna är starkare på pappret och att Finlands chans ligger i att få slå ur underläge.

– Vi vet vilken press Sverige spelar under, vilket kaos det blir där om de förlorar. Om ett NHL-lag förlorar mot ett FM-ligalag skulle det inte kännas bra. Allt tryck finns på dem, det försöker vi utnyttja, säger Jalonen.

– De har säkert en väldigt stor rädsla för att förlora. Får vi en bra start kan det hända att klubban börjar krampa för dem, konstaterar tränaren.

"Sverige en otrolig grupp"

Sverige har 21 spelare som avslutade säsongen i NHL, Finland inte en enda. Tre Kronor har dessutom vunnit de fem senaste stora matcherna mot Lejonen, också när styrkeförhållandena på pappret varit jämnare än i år.

– Vi känner till de svenska spelarnas kvalitet, och det är en otrolig grupp. Det är helt klart att när man jämför lagens material och individer vet alla att vi skulle få det svårt i en bäst-av-sju-serie. Men i en enskild match finns det så många faktorer som kan spela in, säger Jalonen.

Någon underskattning från Tre Kronors sida tror den finländska förbundskaptenen däremot inte på.

– De är proffs, de underskattar oss inte, under inga omständigheter. Medier och supportrar kanske underskattar oss och tror det slutar 15–0 men inte spelarna, aldrig.

Sex gjorda mål per match

Kvartsfinalen mellan grannarna blir sett till gruppspelet en kamp mellan två hockeyfilosofier. Finland prioriterar defensiven och släppte på sju gruppspelsmatcher bara in elva mål, och endast fem av dessa efter spel med fem mot fem. Sverige släppte däremot in hela 21 puckar.

Antalet gjorda på mål är däremot en helt annan sak. Sverige gjorde 41 mål, Finland 22.

– De spelar med en stor risk. Mot Ryssland fungerade det inte. Att släppa in sju mål berättar att allt inte är som det ska.

– Men jag räknade att de har gjort sex mål i snitt per match, det är en hisnande siffra, det finns mycket talang. De anfaller med fem man, hittills har de anfallit på försvarets bekostnad men nu när det handlar om en avgörande match tror jag inställningen ändras lite, säger Jalonen.

Värdegrunden sattes i skick

Jalonen är nöjd med hur Tysklandsförlusten behandlades internt inom truppen, ”det gällde att få vår egen värdegrund och vår egen identitet i skick” säger tränaren smått högtidligt. Och efteranalysen har visat att Tysklandsmatchen också innehöll bra saker för Lejonen.

– Tyskland hade inte fler än tio chanser på hela matchen, håller vi Sverige på liknande siffror ser det bra ut för oss.

Det är nu det gäller för Jukka Jalonen. Senast han lotsade ett finländskt VM-lag mot Sverige på slovakisk is vann Lejonen VM-finalen över Tre Kronor, för åtta år sedan.

Men frågan är om inte en finländsk seger i kvartsfinalen i Kosice vore en ännu större fjäder i hatten.

– Stämningen i truppen är väldigt målmedveten, det märks att alla är redo. Vi har bestämt inom laget att svenskarna verkligen får ta i för fullt om de tänker slå oss, säger Jukka Jalonen.

Finland möter Sverige i kvartsfinalen i ishockey-VM klockan 21.15 på torsdag. Chatta om matchen på Yle Sportens hemsida med start klockan 20.45!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport