Hoppa till huvudinnehåll

Finnby daghem i Borgå på god väg att återuppstå: "Vi hinner bra få daghemmet i skick till nästa sommar, om det är beslutet"

Ett gult trähus bakom ett stängsel. Det står Suomenkylän päiväkoti på väggen.
Just nu är inga andra än byggarbetare välkomna på Finnby daghem. Ett gult trähus bakom ett stängsel. Det står Suomenkylän päiväkoti på väggen. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,byggnader,skolbyggnader,träbyggnader,Finnby (Borgå),Finnby daghem under renoveringen i maj 2019

Finnby daghem står omgärdat av ett metallstängsel och skyltar som informerar om att utomstående ska hålla sig borta från byggarbetsplatsen. En del bråte ligger på marken, men annars syns inga tecken på aktivitet.

Om lite på ett år kan gården vara full av lekande barn, ifall staden beslutar ta i bruk huset som daghem igen.

- Det som har gjorts hittills är att man har rivit bort de skadade delarna. Nu håller vi på med att förbereda en anbudsförfrågning för att göra de ändringar som fordras, säger lokalitetsdirektör Börje Boström vid Borgå stad.

Han räknar med att anbuden finns hos staden i början av augusti.

- Då kan vi göra en noggrannare analys av situationen, säger han.

På bilden syns ett gult trähus. Bredvid trähuset ligger högar med bråte såsom svarta plaströr.
På bilden syns ett gult trähus. Bredvid trähuset ligger högar med bråte såsom svarta plaströr. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,Finnby (Borgå),byggnader,skolbyggnader,träbyggnader,Finnby daghem under renoveringen i maj 2019

Ett slutgiltigt beslut om att renovera byggnaden och ta i bruk den som ett dagis har alltså inte fattats än.

- Vi kommer inte att starta återuppbyggnaden innan det finns ett beslut om att det ska bli dagis. Jag har tänkt att den här diskussionen kan föras i samband med budgetberedningen för nästa år, säger Boström.

Budgeten spikas i november.

- Så vi hinner bra få daghemmet i skick till nästa sommar, om det är beslutet, säger Boström.

Huset som slukar miljoner

- Det känns ganska vilt, det här hur allting har gått till. Åren går och miljoner byter ägare medan huset står oanvänt och renoveras gång efter gång. Det är underligt om man använder flera miljoner på ett hus utan att få det i skick, säger Mika Tiilikka.

Han är Finnbybo och har två barn.

Finnby daghem har redan slukat en hel del pengar, och det lär gå åt en hel del till innan daghemmet kan tas i bruk igen.

Barn äter en smörgås på ett daghem.
Arkivbild. Barn äter en smörgås på ett daghem. Bild: Yle/Sofi Nordmyr mellanmål,bröd,barn (familjemedlemmar),daghem,förskolan,smörgås

- Kostnaderna rör sig någonstans kring en miljon och 1,5 miljoner. Det är vår tippning, säger Boström.

Yle Östnyland skrev nyligen om att det råder brist på dagisplatser i Borgå.

Om dagvården kommer tillbaka till Finnby så måste inneluftens skick följas upp på ett mycket öppet och synligt sätt för att bygga upp tilliten på nytt― Mika Tiilikka, Finnbybo och förälder

- Att få dagisplatser i Finnby daghem är mycket billigare än att förverkliga dem i en helt ny byggnad, säger Boström.

Finnby daghem har plats för fyra grupper.

Många svängar

Finnby daghem renoverades för över två miljoner euro sommaren 2014. Ganska snabbt uppstod problem med inomhusluften och daghemmet måste stängas.

I början av 2018 skrev vi att Borgå stad påbörjade rivningsarbeten i Finnby daghem. Tanken var att utreda i vilket skick byggnaden är och vad som borde göras med den.

Ett avlångt gult trähus med rött tak.
Ett avlångt gult trähus med rött tak. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,Finnby (Borgå),byggnader,skolbyggnader,träbyggnader,Finnby daghem under renoveringen i maj 2019

Redan i oktober 2018 skrev tidningen Östnyland att lokalitetsledningen efter granskning och rivningsarbeten fattat beslut om att renovera byggnaden.

Då sade Börje Boström till tidningen att han hoppas att huset ska vara inflyttningsklart redan under 2019 eller senast sommaren 2020.

Enligt den nuvarande tidtabellen kan daghemmet vara inflyttningsklart tidigast sommaren 2020, vilket man förstås siktar på eftersom hösten är den bästa tidpunkten för att ta i bruk ett nytt dagis.

- Att putsa de gamla konstruktionerna tog mer tid än vi hade räknat med. I och med att vi inte fick byggnaden klar till den här sommaren så är det lika bra att skjuta upp med ett år, säger Boström.

Hoppas på att få tillbaks daghemmet

Finnbybon Mika Tiilikka hoppas att Finnby daghem skulle kunna tas i bruk igen. Hans snart treåriga dotter har dagvården ordnad i Huktis, men han skulle gärna se att hon kunde gå på dagis hemma i Finnby.

- Jag vet inte om det finns någon logik i att folk kör fram och tillbaka genom Borgå för att lämna sina barn på dagis, säger Tiilikka.

Han anser att det är viktigt att ha daghem på nära håll, särskilt om man vill locka familjer och unga par till Finnby och andra områden utanför centrum.

Till höger syns nedre delen av ett gult trähus. Längst fram finns ett stängsel och på stängslet en skylt som ber folk hålla sig borta.
Till höger syns nedre delen av ett gult trähus. Längst fram finns ett stängsel och på stängslet en skylt som ber folk hålla sig borta. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,Finnby (Borgå),byggnader,skolbyggnader,träbyggnader,Finnby daghem under renoveringen i maj 2019

Dessutom marknadsför sig Borgå som en barnvänlig stad, påpekar Tiilikka.

Själva området och miljön runt huset tycker han är superb, men han förstår om föräldrar tvivlar på byggnadens skick.

- Om dagvården kommer tillbaka till Finnby så måste inneluftens skick följas upp på ett mycket öppet och synligt sätt för att bygga upp tilliten på nytt, säger Tiilikka.