Hoppa till huvudinnehåll

Hälsovårdare om skolbarn som skickade nakenbilder till varandra: ”Föräldrar borde diskutera sexualitet före barnet är fött”

Flicka ligger på en soffa och ser på mobiltelefonens skärm.
Arkivbild. Flicka ligger på en soffa och ser på mobiltelefonens skärm. Bild: Henrietta Hassinen / Yle ensamhet,ungdomar,ungdom (skede),Barn och ungdom,högstadiet,Mobiltelefonens bildskärm,mobbning,nätmobbning,skolmobbning

Förra veckan framkom det att skolbarn i Åbo och S:t Karins har skickat nakenbilder på sig själva till varandra för att hitta någon att öva att ha sex med.

Hälsovårdare och sexualrådgivare Marjukka Takala och Leena Kurka anser att barn behöver trygga vuxna omkring sig.

- Klart det är tråkigt när unga människors gränser överskrids, fram för allt om någon har blivit tvingad att skicka bilder på sig själv till andra, men det här händer också bland vuxna, säger Marjukka Takala, som arbetar som hälsovårdare och sexualterapeut.

Takala jobbar i Åbo bland annat vid Navigatorn (Ohjaamo), som riktar sig till personer under 30 år som behöver rådgivning i frågor gällande arbete, utbildning och vardag. I sitt arbete träffar hon ungdomar som behöver hjälp inom detta område.

- Sexualundervisning behövs. Det behövs redan före barnet är i mammans mage, så föräldrarna borde diskutera sådana här saker sinsemellan redan då de planerar att skaffa barn, säger hon.

Ungdomar behöver trygga vuxna

Leena Kurka arbetar som skolhälsovårdare och sexualfostrare. Hon håller med Takala och tillägger att unga idag ofta gör likadant som de ser att vuxna gör här i världen.

- Idag är det till exempel väldigt vanligt att skicka bilder på sin penis till andra, och på sätt och vis gör barnen samma saker som de ser att de vuxna gör, säger Kurka.

Därför är det enligt Kurka också är viktigt att lugna föräldrarna så att de inte reagerar för starkt när det kommer till frågor gällande barnets sexualitet.

Takala instämmer i detta, och menar att ungdomar behöver veta att det finns trygga vuxna runt dem.

- I ungdomars värld är det väldigt viktigt att veta att när misstag sker, så finns det trygga vuxna som korrigerar misstagen, säger Takala.

Ungdomar.
Arkivbild. Ungdomar. Bild: Mostphotos ungdomar,pojkar,vänskap,barn (familjemedlemmar)

Idag är det vanligt att ganska små barn har mobiltelefoner och tillgång till nätet. Liknande incidenter som den i Åbo och S:t Karins hörs och syns allt oftare.

Enligt Leena Kurka är situationen ändå inte nödvändigtvis värre än tidigare.

- Nog har ju barn också tidigare varit intresserade av att veta hur kompisens könsorgan ser ut, men då har det handlat om små kretsar. Nuförtiden med mobiltelefonerna sprider sig bilderna över ett större område och man tänker kanske inte alltid på att bilderna cirkulerar på nätet för evigt, säger Kurka och fortsätter.

Om en vuxen ber barnet att hålla tyst om att hen rört barnet så är det inte en bra hemlighet att hålla för sig själv.― Leena Kurka

- Å andra sidan är det helt bra att sådana här fenomen lyfts fram så att det ger en lov att prata om dessa frågor och att själv ta upp dem till diskussion. Till exempel har man länge frågat om sexuella trakasserier av skol- och studerandehälsovården så kanske unga nu vågar berätta mera om dessa saker utan skamkänslor.

Stödpersoner viktiga

Enligt en nätpolis som Yle Åboland varit i kontakt med har föräldrar ett stort ansvar i frågor gällande barns sexualitet, och att övriga samhället borde backa upp föräldrarnas ansvarstagande.

Polisen får medhåll av Marjukka Takala men påminner om att det inte är möjligt för alla familjer.

Man som kramar sin dotter
Arkivbild. Man som kramar sin dotter Bild: Catchlight Visual Services / Alamy / Alloverpress föräldraskap,faderskap,ungdomar,fostran,skilsmässa

- Därför måste vi ta med andra fungerande alternativ, det vill säga vuxna stödpersoner som kan finnas bland barnets fritidsintressen, hos äldre syskon eller faddrar. Sådana vuxna som barnet vågar prata med också om sådana saker som är svåra att tala om högt. Till exempel som det som hände i Åbo och S:t Karins, säger Takala.

Även vuxna behöver rådgivning

Leena Kurka råder föräldrar att vågar använda korrekta ord när de pratar med sina barn, till exempel gällande barnens könsorgan och liknande. Hon säger att om barnet redan som liten får sina frågor besvarade vågar hen också i fortsättningen fråga om råd av föräldrarna.

- Det är viktigt att man pratar om vilka kroppsdelar som det inte är okej för någon annan att röra utan lov, och för vem barnet kan berätta om någon har rört hen på fel sätt, säger Kurka och fortsätter.

- Om en vuxen ber barnet att hålla tyst om att hen rört barnet så är det inte en bra hemlighet att hålla för sig själv, utan barnet ska berätta om det för andra trygga vuxna, säger Kurka.

kondom
Sexualundervisning kan behövas även för vuxna. kondom Bild: Ludovic Di Orio preventiv

Takala påminner om att det inte bara är barn som behöver sexualrådgivning och hjälp – även föräldrar kan söka hjälp.

- Föräldraskapet är så utmanande ibland att också föräldrarna kan söka hjälp, också föräldrar kan behöva sexualundervisning. Sexualundervisning behövs i många andra livsfaser och inte bara under den tid som barnen växer upp och flyttar hemifrån, till exempel vid sjukdom när kroppsbilden förändras. Då är det skönt att få bolla tankar med någon som arbetar med dessa frågor, säger hon.

Enligt Takala är sexualundervisning inte fixerad vid en viss ålder, utan det är viktigt att den är närvarande under en människas hela levnadstid.

- Vi behöver också oroa oss för seniorer som mår allt bättre och som tillbringar vintrarna i exempelvis Thailand eller Spanien. Man kanske behöver påminnas om att packa med kondomerna också när man reser dit. Ålder är inte ett skydd mot könssjukdomar, och det kan vi ibland glömma bort, säger Takala.