Hoppa till huvudinnehåll

Hatpropaganda har spridits till miljontals människor inför EU-valet - globalt nätforum avslöjar den gigantiska omfattningen på Facebook

En Facebooksymbol med texten fake på.
En Facebooksymbol med texten fake på. Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press Facebook,fejknyhet

Organisationen Avaaz har upptäckt 500 Facebook-konton där felaktig, vilseledande information har använts i syfte att snabbt sprida innehåll om bland annat vit överlägsenhet.

Facebook kämpar nu hårt för att avlägsna hatpropagandan så att den inte blir viral. Men skadan är redan skedd, visar en studie.

Extremhögerinriktade Facebook-konton sprider manipulerat innehåll till miljontals människor över hela Europa, avslöjar kampanjgruppen Avaaz.

Facebook och Fake News
Facebook och Fake News Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press Facebook,Fake News

Facebook kämpar som bäst med att putsa upp sitt rykte, och har nu inför EU-valet (23-26.5) avlägsnat suspekta konton som har haft närmare sex miljoner följare.

Jämförelsevis kan nämnas att antalet följare på de officiella Facebooksidor som ytterhögern i Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Polen och Storbritannien har är sammanlagt bara 2 miljoner.

Enligt Avaaz granskas som bäst ytterligare hundratals andra konton med cirka 26 miljoner följare.

Avaaz rapport omfattar över 500 misstänkta grupper och Facebook-sidor som opererar i Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Polen och Spanien.

De skadliga Faceboooksidorna har visats 533 miljoner gånger under de senaste tre månaderna - eller sex miljoner gånger per dag, bedömer Avaaz.

Avaaz - ett globalt demokratiskt nätforum

 • En organisation som driver ett globalt kampanjnätverk
 • Främjar spridande av åsikter och värderingar i samband med viktiga beslut som har global - och ibland lokal - relevans
 • Publicerar upprop i aktuella frågor och vädjar om undertecknare
 • Uppropen sprids på webben och via e-post och sociala medier
 • Petitioner med underskrifter skickas till ansvariga regeringar / institutioner/ företag / individer
 • Understöds ekonomiskt enbart av sina supporters och är i likhet med till exempel Amnesty en obunden rörelse
 • Avaaz = ”rop” eller ett ”skrik” (hänför sig till språk i Irantrakten)

Falska profiler och vilseledande nyheter

Det är fråga om felaktiga sidor, falska profiler och vilseledande nyheter som konstgjort förstärker det budskap som partier eller grupper vill sprida. Det här står i strid med Facebooks regler.

Innehållet, som ofta är mycket hatfyllt, rasistiskt eller invandringsfientligt, framstår som mycket populärt.

Det är det inte i verkligheten säger Avaaz kampanjdirektör Christoph Schott som har kommenterat rapporten i flera medier.

Interaktionen är betydande på de sidor som Avaaz har upptäckt.

Bland annat i Spanien har det upptäckts ett omfattande nätverk.

Christoph Schott påpekar att de cirka 500 miljoner sidvisningar som rapporten pekar på gäller fler personer än vad det finns väljare i EU.

Men många liknande nätverk finns fortfarande kvar.

- Det sorgliga är att vi bara har skrapat på ytan. Det handlar om stora och sofistikerade nätverk som gör dem till massförstörelsevapen riktade mot demokratin, och just nu är de riktade rakt mot Europa, säger Schott.

Facebook
Facebook Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press Facebook,Öga,Fake News,sociala medier

Vanligt med Facebooksidor som omvandlar sig och byter namn

I Frankrike sprids innehåll om så kallad vit makt, och i Tyskland finns det sidor som förnekar att förintelsen någonsin har inträffat samt sidor där det publiceras nazistiska symboler.

En metod som används för manipulering är en gradvis förskjutning av innehållet på en Facebooksida. Sidan byter namn efter att först ha samlat följare som sprider innehållet.

En sida som stöder den italienska extremhögern Lega visar bland annat en video där det hävdas att man ser migranter som slår sönder en polisbil. Faktum är att det är fråga om en scen från en film vilket har avslöjats flera gånger. Ändå är sidan fortfarande mycket delad, uppger Avaaz.

 • På samma sätt har en sida i Polen använt sig av en skärmdump från en film men med hänvisning till en påhittad historia om en invandrartaxiförare som våldtar kvinnor.
 • En annan taktik som har använts på extremhögersidor i bland annat Spanien är att skapa en grupp och ge den ett iögonenfallande namn - till exempel "Se filmer gratis". Småningom ändras namnet flera gånger och glider över i ett innehåll med material som stöder extremhögern och nationalistiska partier.
 • Samma sak skedde i Italien med en sida som skenbart riktade sig in på odlare på norra Sicilien och som småningom blev en sida som stöder partiet Lega.
 • Sidorna har inte varit enbart inriktade på EU-valet utan sprider helt allmänt felaktig information och ger ett falskt intryck av ett omfattande stöd för ett specifikt politiskt synsätt.

Avaaz gjorde en oberoende granskning och gav materialet till Facebook

Den 53 sidor långa rapporten har gjorts av oberoende utredare och journalister som har anlitats av Avaaz. Över 47 000 människor har donerat små summor som har gjort det möjligt för Avaaz att genomföra projektet.

Avaaz uppger sig inte ha haft något direkt samarbete med Facebook.
Avaaz har lämnat över sina uppgifter till Facebook som har fått bekräfta resultaten och agera därefter.

Utredningar fortsätter.

Facebook har städat upp sin plattform, men det räcker inte till

- Vi anser att Facebook hittills har handlat på rätt sätt. Men Facebook måste städa sitt hus ordentligt, och borde på egen hand ha upptäckt den här propagandan, säger Schott.

- Vi är cirka 30 personer medan Facebook har över 30 000 personer i sitt säkerhetsteam.

Schott anser att Facebook nu borde se till att alla som har sett detta vilseledande innehåll omedelbart får en korrigering, och att den logaritm som "gynnar det här giftet" stoppas.

- Miljontals européer har utsatts för lögner, manipulering och hatfyllda texter. En klar majoritet av dessa människor kommer aldrig ens att bli medveten om det - och detta gäller också inför nästa val, och nästa, och nästa - om inte Facebook börjar agera nu.

Källor: The Guardian; DW, cnet.com

Informationspåverkan och manipulation

 • Medveten och potentiellt skadlig kommunikationsinblandning
 • Förfalskade dokument och bilder som sprids i sociala medier
 • Medvetet påhittade eller manipulerade nyheter som snabbt får stor spridning i sociala medier
 • Avsikten är bland annat att skapa misstro mellan medborgare samt mellan medborgare och stat
 • Utnyttjar sårbarheter i samhället
 • Kan användas av främmande makter som vill skapa splittring och polarisering kring känsliga ämnen
 • Kan leda till att allmänhetens förtroende för medier minskar
 • Bidrar till att det skapas polarisering
 • Traditionella och etablerade medier riskerar att publicera manipulerat material på grund av bristande kontroll
Facebook ogillar "Fake News"
Facebook ogillar "Fake News" Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Facebook,fake news website,Fake News

Läs också