Hoppa till huvudinnehåll

HJK agerar efter tunga starten – tränaren Mika Lehkosuo fick sparken: "När en dörr stängs öppnas en annan"

Mika Lehkosuo.
Mika Lehkosuo. Mika Lehkosuo. Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,HJK Helsingfors,HJK,Mika Lehkosuo

Mika Lehkosuo är inte längre tränare för HJK. Klubbledningen väljer att sparka Lehkosuo för att försöka bryta den negativa trenden. Toni Koskela som tränat RoPS tar över med omedelbar verkan.

Den stora guldfavoriten HJK har gått riktigt tungt den här säsongen. Tränaren Mika Lehkosuo har kört fast och laget har inte vunnit på åtta matcher.

I måndags förlorade HJK med 0–3 mot FC Lahti och det blev Lehkosuos sista match med klubben. Lehkosuo var inne på sin sista säsong i klubben men HJK väljer att sparka honom redan nu.

– Vi vill ha en förändring och en nystart den här säsongen, säger klubbens vd Aki Riihilahti på en presskonferens i dag.

Toni Koskela som tränat RoPS den här säsongen tar över efter Lehkosuo. HJK hade först siktet inställt på att värva Koskela till nästa säsong men fick sedan tillåtelse att diskutera med tränaren och man började prata detaljer i början på veckan.

– Vi känner att Toni är det bästa alternativet för oss nu. Vi fick snabba på den här processen och vi bestämde oss för att göra det här nu så att vi får en förändring redan den här säsongen. Toni står också för de värderingar som finns i klubben, säger Riihilahti.

Toni Koskela.
Toni Koskela har skrivit på för 2,5 år med HJK. Toni Koskela. Bild: Lehtikuva fotboll,HJK Helsingfors,Toni Koskela

Koskela ska ta HJK tillbaka till toppen

Mika Lehkosuo tog över efter Sixten Boström 2014 och ledde HJK till tre ligatitlar och tre cuptitlar. Under Lehkosuos ledning spelade HJK också i gruppspelet i Europa League 2014.

– Jag vill tacka Mika Lehkosuo som har gjort mycket för klubben. Han är en fantastisk tränare och fört vår träningskultur till en ny nivå som inte är vardag i Finland, säger Riihilahti.

Toni Koskela var assisterande tränare i HJK mellan 2013 och 2017 och basade öven för reservlaget Klubi-04. Hans kontrakt med klubben är 2,5 år långt och han ska nu försöka ta HJK till ligatoppen.

– HJK har bara en målsättning och det är att vinna, det har inte förändrats. Det är 17 matcher kvar och serien är väldigt jämn. Vi har många bra spelare i truppen och vi måste få ut det bästa av alla, säger Koskela.

Toni Koskelas första match som tränare för HJK är på söndag då jumbon KPV kommer på besök till Helsingfors.

I RoPS tar Pasi Tuutti över efter Toni Koskela.

Lehkosuo önskar efterträdaren lycka till

Lehkosuo fick möjligheten att i ett pressmeddelande på klubbens hemsida avtacka HJK och fansen för sitt arbete under de gångna åren.

Enligt honom har laget jobbat hårt hela våren, men starten, medger han, har varit på tok för dålig.

– Verkligheten är att säsongsinledningen gick väldigt dåligt resultatmässigt. Laget har ändå gjort mycket kvalitativt och hängivet arbete från januari. När en dörr stängs öppnas en annan såväl för klubben som för mig. Det är ännu mycket kvar av den pågående säsongen, att uppnå målen är verkligen möjligt, skriver Lehkosuo i pressmeddelandet.

– Jag vill av hela mitt hjärta tacka alla fina människor i organisationen. Tack till spelarna, tränarna, funktionärer, fans och alla andra som jag fått äran att arbeta med. Jag tillönskar Toni Koskela och hela HJK:s organisation framgång under pågående säsong och kommande säsonger, fortsätter Lehkosuo.