Hoppa till huvudinnehåll

I höst kan Ingåborna ta en riktigt tidig morgonbuss till Kyrkslätt

En passagerare sitter inne i en buss. Det finns inte några andra passagerare.
Redan i sommar har Ingåborna flera bussturer till Kyrkslätt att välja mellan. En passagerare sitter inne i en buss. Det finns inte några andra passagerare. Bild: Mostphotos / Johann Helgason buss,kollektivtrafik,resenärer,busspassagerare

Ingåborna kan så småningom lämna bilen hemma och åka kollektivt på jobb. För de som ska vara tidigt på jobb i huvudstadsregionen eller Åbo ordnas från och med i höst bussturer med start klockan 5.25 från Ingå till Kyrkslätt.

Redan i sommar, med start 3 juni kan Ingåbor ta flera morgonbussar till Kyrkslätt och i höst avgår den första bussen redan klockan 5.25 på vardagar. Tekniska nämnden i Ingå slog på tisdagen (21.5) fast tidtabellerna för den kompletterande kollektivtrafiken för vinterperioden 2019-2020.

Ingå kommun strävar efter att hålla kvar sommartrafiken och komplettera till den del det anses behövligt.

Busshållplatsskylt.
Ingå kommun vill att invånarna tar buss till jobbet. Busshållplatsskylt. Bild: Mostphotos buss,Skylt,Hållplats,busshållplatsskylt

Från och med 12 augusti avgår det fyra morgonbussar från Ingå till Kyrkslätt. De avgår mellan 5.25 och 9.30. På lördag och söndag går den första turen klockan 9.30.

- Det här är vårt sätt att få Ingåborna att lämna bilen hemma, eller åtminstone familjens andra bil, säger Ilkka Rissanen, controller på Ingå kommun.

I Ingå kommuns strategi finns att invånarna ska betjänas väl med fungerande trafikförbindelser.

- Vår enkät till in- och utflyttare visade att de som flyttat bort från Ingå gjorde det på grund av att det inte fanns fungerande kollektivtrafik, säger Ingå kommuns informatör Kristoffer Nöjd.

Totalt kör åtta bussturer Ingå-Kyrkslätt-Ingå på vardagar. På lördagar och söndagar är de fem till antalet.

Hur mycket den kompletterande kollektivtrafiken kommer att kosta Ingå kommun klarnar efter konkurrensutsättningen, men den uppskattade bruttokostnaden ligger mellan 140 000 och 160 000 euro.