Hoppa till huvudinnehåll

Kan Kaapo Kakko bli historisk och väljas först i NHL-draften? – ”Tidigare ansåg jag att han reserveras som tvåa men nu är jag inte lika säker”

Kaapo Kakko
Blir Kaapo Kakko första finländare att draftas som etta? Kaapo Kakko Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Kaapo Kakko,Herr-VM i ishockey 2019

Kaapo Kakko eller Jack Hughes. Det är den stora frågan inför sommarens NHL-draft där New Jersey Devils väljer först följt av New York Rangers.

Om en månad har vi svaret. Vilken spelare kommer att väljas först i årets draft. Skriver Kaapo Kakko finländsk ishockeyhistoria och går först i draften eller väljer New Jersey Devils att satsa på en amerikansk center och plockar Jack Hughes.

Surret kring de båda spelarna har varit stort de senaste månaderna. Jack Hughes har toppat rankingarna men Kaapo Kakko har imponerat stort i VM och kanske kan han få Devilsledningen att tänka sig för en extra gång.

– New Jerseys general manager Ray Shero står inför ett svårt val, säger Carolinas tidigare chef Ron Francis till Yle Urheilu under pågående ishockey-VM.

Francis och flera andra klubbchefer på plats i Slovakien har imponerats av det Kaapo Kakko visat upp under gruppspelet i VM.

– Han imponerar inte enbart med sin effektivitet utan också på det sätt han gör målen. Han spelar smart och balanserat. Jag är säker på att Kakko kommer att bli en stor stjärna i NHL och han kommer att spela i ligan länge, säger Francis.

Kaapo Kakko och Jack Huges bakom målet
Kaapo Kakko eller Jack Hughes draftas först. Kaapo Kakko och Jack Huges bakom målet Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Herr-VM i ishockey 2019,ishockey,Kaapo Kakko,Jack Hughes

En center före en ytter?

NHL-klubbarna draftar spelare med tanke på framtiden och värdesätter ofta en center högre än en ytter. Rick Dudley som ingår i Carolinas klubbledning anser ändå att Jack Hughes inte har en fördel då det kommer till spelpositionen.

– En toppspelare är alltid en toppspelare. Man låter inte bli att drafta en talangfull spelare på grund av att han inte är center. Många yttrar har blivit ”franchise-spelare” de senaste åren. Så kommer det också att vara i framtiden, säger han.

John Ferguson som tidigare var general manager för Toronto Maple Leafs och nu jobbar med spelarrekrytering i Boston Bruins har en annan uppfattning.

– Skillnaden är minimal mellan dessa två spelare, kanske finns den i spelpositionen. Det här kan i vissa fall avgöra vilken spelare som reserveras först, säger han.

Jack Hughes med pucken.
Jack Hughes. Jack Hughes med pucken. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Herr-VM i ishockey 2019,Jack Hughes,ishockey

Rick Dudley tror att det kommer att vara jämnt hela vägen mellan Hughes och Kakko.

– Tidigare ansåg jag att det var helt klart att Kakko reserveras som tvåa men nu är jag inte lika säker. Som tur är behöver jag inte göra det här valet, säger han.

Kaapo Kakko är större och tyngre än Jack Hughes men enligt Dudley ger det finländaren ingen fördel med tanke på draften.

– Förr låg alltid större spelare bättre till men så är inte situationen nu. I VM och i NHL finns det små spelare som är otroligt skickliga, säger han.

Kakko och Hughes som Rantanen och Kane

John Ferguson drar paralleller mellan Kaapo Kakko och Mikko Rantanen medan USA:s förbundskapten och tillika Detroit Red Wings tränare Jeff Blashill jämför Jack Hughes med Patrick Kane.

– Jag skulle jämföra honom med Mikko Rantanen förra säsongen, då han fick sitt genombrott. Det finns många likheter och Kakko kan bli ännu bättre än Rantanen. Vem vet, säger Ferguson.

– Jag har inte sett Kakko spela tillräckligt mycket men jag vet att Jack Hughes har samma egenskaper som Patrick Kane. Han kommer att bli en likadan tävlingsinriktad spelare som Kane. Båda har dock en framtid i NHL, säger Blashill.

NHL-draften äger rum i Vancouver den 21 och 22 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport