Hoppa till huvudinnehåll

Mays nya brexitförslag övertygar varken partikamrater eller oppositionen

Theresa May försvarar sitt brexit-förslag i London på tisdagen
Theresa May försvarar sitt brexit-förslag i London på tisdagen Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May

Premiärminister Theresa Mays nya förslag till en lösning på den brittiska brexitknuten verkar varken ha övertygat det egna partiet eller oppositionen.

May presenterade i går, tisdag, sitt nya förslag till hur utträdet ur EU ska genomföras.

Förslaget gläntar på dörren för en ny folkomröstning om EU och man lovar att arbetarskyddet och miljölagstiftningen inte ska försvagas efter brexit.

Parlamentet ska enligt förslaget alltså få rösta om att hålla en eventuell andra folkomröstning.

Först måste ändå det utträdesavtal som May förhandlat fram med EU godkännas. Avtalet har redan förkastats tre gånger.

Sista chansen

May sade i ett tal på tisdagskvällen att det förslag hon nu lagt fram är den sista chansen att förverkliga en ordnad brexit. Hon varnade för att det till och med nu finns en risk att brexit inte inträffar alls.

Förslaget verkar inte ha övertygat parlamentet. Det största oppositionspartiet Labour uppger att Mays eftergifter är för små, och Mays egna konservativa Tory-parti är fortsatt splittrat.

Hela 23 Tory-parlamentsledamöter som röstade för Mays avtal i den förra omröstningen har meddelat att de omöjligt kan stöda det nya kompromissförslaget.

Bland dem finns en rad tunga namn från partiets brexit-vänliga högerflygel inkluderande Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg och David Davis.

Johnson, som är favorit i kampen att efterträda May, sade att förslaget strider med partiprogrammet och att han därför inte kommer att rösta för det.

Tror inte på omröstning

Flera mer mittenorienterade medlemmar av Mays parlamentsgrupp har även uttryckt skepsis mot förslaget. Det är främst löften om en möjlig andra folkomröstning som oroar dem.

En tidigare minister tvivlade till och med på att förslaget kommer att gå till omröstning.

‒ Jag tror inte det blir en omröstning. Det kommer inte att gå igenom. Det finns för mycket motstånd, sade tidigare arbets- och pensionsministern Stephen Crabb.

May har lovat avgå någon gång efter den planerade brexit-omröstningen i juni. Det mesta tyder på att hennes efterträdare kommer att ärva en olöst brexit-knut.

Källor: Reuters, BBC, Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes