Hoppa till huvudinnehåll

Också mikrochipptillverkaren ARM slutar samarbeta med Huawei

Huaweis logo.
Huaweis logo. Bild: imago/Future Image/ All Over Press Huawei

Mikrochipptillverkaren ARM avbryter allt samarbete med den kinesiska IT-jätten och mobiltillverkaren Huawei, rapporterar BBC.

Enligt interna dokument som BBC tagit del av har ARM meddelat att bolagets anställda ska sluta samarbeta med Huawei och dess dotterbolag.

ARM hänvisar till det nationella nödläge som USA:s president Donald Trump utlyst och som innebär bland annat att amerikanska företag inte får sälja utrustning och program till utlandet utan licens från det amerikanska handelsministeriet.

Enligt ARM innehåller bolagets chipp teknologi som härstammar från USA.

"Oöverkomlig smäll"

En analytiker beskriver ARM:s beslut som en oöverkomlig motgång för Huawei om förbudet blir långvarigt.

Han säger att beslutet på ett betydande sätt påverkar Huaweis möjligheter att utveckla sina egna chipp eftersom många av bolagets nuvarande chipp bygger på ARM:s teknologi.

De flesta processorer för mobila apparater runtom i världen bygger på ARM:s chipp.

Samtidigt har brittiska och japanska mobiloperatörer meddelat att de lägger planerna på att sälja Huaweis nya apparater på is.
De brittiska operatörerna EE och Vodafone samt de japanska KDDI och Ymobile säger att de för närvarande inte tänker lansera Huaweis senaste smarttelefoner av vilka en del stöder den nya 5G-teknologin.

Bolaget ARM har sitt huvudkontor i Cambridge i England och ägs av det japanska bolaget Softbank. ARM har åtta kontor i USA.