Hoppa till huvudinnehåll

Professor Heli Jantunen tilldelas innovationspris för kvinnor

Heli Jantunen.
Heli Jantunen. Heli Jantunen. Bild: Oulun Yliopisto Heli Jantunen

Riksdagens vice talman Paula Risikko delar ut ett innovationspris avsett för kvinnor. Prissumman uppgår till 110 000 euro och priset delas ut åren 2017, 2018 och nu för sista gången år 2019.

I år går priset till Heli Jantunen, professor vid Uleåborgs universitet där hon leder forskningsenheten för mikroelektronik. Jantunen tilldelas priset för att ha utvecklat en ny tillverkningsmetod för keramiska komponenter som används vid låga temperaturer, det vill säga temperaturer under 500 grader.

Hon är den första i världen att ta fram en metod för tillverkning av elektrokeramer i ultralåg temperatur. Marknadsvärdet för innovationen uppgår till omkring 900 miljoner amerikanska dollar.

Enheten som Jantunen leder fokuserar huvudsakligen på nya material och hennes forskningsgrupps resultat har utnyttjats brett inom ICT-industrin. Forskningsresultaten möjliggör till exempel skapandet av nya effektiva radiosystem.

Priset ges till en kvinna eller en grupp kvinnor för en vetenskapligt betydande innovation inom teknologi eller ekonomi. Prisutdelningsprocessen sköts i praktiken av stiftelsen Teknikakademin i Finland TAF.

Teknikakademin har föreslagit en jury som sedan tillsatts av riksdagens kanslikomission. Juryns uppgift är att göra en bedömning av kandidaterna och sålla fram de tio mest meriterade kandidaterna. Kanslikomissionen utser vinnaren.

De nomineringar som tas emot kommer från organisationer som bland annat universitet, yrkeshögskolor, vetenskapsakademier och företag. I år nominerades 18 innovationer.

De tidigare vinnarna tilldelades priset för tillverkning av solpaneler och för ny mejeriteknik

År 2017 kammade professor Hele Savin hem priset för en metod som tillämpar nanoteknik för tillverkning av solceller med hjälp av svart kisel.

År 2018 gick priset till Päivi Myllärinen, doktor i livsmedelsvetenskaper för utvecklingen av en ny mejeriteknik. Myllärinen bidrog även till utvecklingen av de första växtbaserade alternativen till mjölkprodukter.

Priset ska markera vikten av innovationer i dagens samhälle och lyfta fram kvinnors betydande insats i den ekonomiska tillväxten som drivs av innovationer. Det ska även främja kvinnors möjligheter till att visa sin expertis inom samhällssektorerna teknik och ekonomi, skriver Teknikakademin på sin hemsida.

Källa: TAF, STT, Riksdagen