Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsförhandlingarna drar troligen ut på tiden – utanför Ständerhuset demonstrerar samer och studerande

Demonstranter utanför Ständerhuset
Demonstranter har samlats utanför Ständerhuset i Helsingfors. Demonstranter utanför Ständerhuset Bild: Yle/Carmela Walder järnvägstrafik,demonstrationer,regeringsbildning,regeringsförhandlingar,Ständerhuset,ishavsbanan

Regeringsförhandlingarna går framåt i Ständerhuset i Helsingfors. Nu är man allt närmare ett färdigt regeringsprogram, men det verkar ändå dra ut på tiden.

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) sade på onsdagsmorgonen att två tredjedelar av programmet är färdigt.

Alla arbetsgrupper blev inte klara med sitt arbete under gårdagen.

I går träffades riksdagsgrupperna och i dag, onsdag, möts bland andra partiordförandena för diskussioner.

Nu börjar det mesta ändå vara i ordning inför presentationen av det färdiga regeringspaketet.

– Det finns vissa saker man ännu inte kunnat lösa, säger Rinne.

Antti Rinne anländer till Ständerhuset 22.5.
Antti Rinne på väg in i Ständerhuset. Antti Rinne anländer till Ständerhuset 22.5. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Vilka förhandlingsbord gäller det?

– Klimatet, ekonomin och beskattningen.

Tidtabellen oklar på grund av EU-val

Rinne konstaterade att det är oklart om regeringsprogrammet är färdigt på fredag. Det här eftersom EU-valet ställer till med lite bekymmer i tidtabellen. Partiordförandena ska hinna med såväl regeringsförhandlingar som valutfrågningar.

Målet är ändå att allt ska vara färdigt på fredag, men det kan mycket väl hända att programmet inte är färdigt då.

– Valutfrågningarna leder till att vi den här veckan inte hinner bereda ärendena som vi ursprungligen hade tänkt. Det ser ut som om vi kommer att behöva ett par dagar till för att få arbetet gjort.

Det som är säkert just nu är att man inte tänkt skära ner på utgifterna, säger Rinne. Alternativen är att höja skatterna eller ta mer lån. Ekonomin ska däremot ännu diskuteras i dag.

Ännu finns det många knutar att lösa innan regeringsprogrammet är färdigt.

Orsaken till att man ännu inte har klimatet, ekonomin och beskattningen på det klara är enligt Rinne för att det varit många saker att lösa.

– Och någonting ska ännu lösas.

Utanför demonstrerar samer mot ishavsbanan

Utanför Ständerhuset demonstrerar olika intressebevakare som vill påverka förhandlingarna och lyfta upp frågor som de anser att är viktiga.

På tisdag morgon håller en grupp samer upp en banderoll med texten “Nej till ishavsbanan”. Bland dem finns Petra Laiti iklädd svart samedräkt.

- Visserligen har ministeriet redan under förra regeringsperioden slopat ishavsbanan, men nu har det varit mycket i nyheterna om att försöka samla ihop privata pengar för bygget.

Laiti syftar på Peter Vesterbacka initiativ som har uppmärksammats i medierna under de senaste veckorna.

Demonstranter utanför Ständerhuset
Samer med banderollen "Nej till ishavsbanan". Demonstranter utanför Ständerhuset Bild: Yle/Carmela Walder järnvägstrafik,demonstrationer,regeringsbildning,regeringsförhandlingar,Ständerhuset,ishavsbanan

Hon säger att demonstranterna vill påminna om att statsmakten har ganska mycket att säga till om huruvida banan byggs eller inte.

- Vi vill påminna om hur allvarliga konsekvenser ishavsbanan skulle ha för samerna.

Enligt Laiti finns det inte en enda rutt från Rovaniemi till Ishavet som inte skulle gå genom samernas marker. Det finns alltså inget alternativ som skulle vara bra för samerna.

Studentkår kräver bättre rättigheter för internationella studerande

Också Aaltouniversitetets studentkår är på plats för att kräva bättre förutsättningar för utländska studerande att bli kvar i Finland efter avslutade studier.

Enligt demonstranternas plakat finns det ett stort behov av kunnig arbetskraft i Finland och det att studerande skulle få ett permanent uppehållstillstånd i landet skulle underlätta arbetskraftsbehovet.

Studerande från Aaltouniversitetet demonstrerar utanför Ständerhuset.
Aaltouniversitetets studentkår är på plats utanför Ständerhuset. Studerande från Aaltouniversitetet demonstrerar utanför Ständerhuset. järnvägstrafik,demonstrationer,regeringsbildning,regeringsförhandlingar,Ständerhuset,studentorganisationer,Aalto-universitetet

Ellen Heikkilä som sitter i Aaltouniversitetets studentkår säger att olika studentkårer har varit på plats under regeringsförhandlingarna för att påminna om de studerandes sits. Idag är temat internationella studerandes rättigheter.

- Det bör göras lättare för dem att komma hit och också för företag att rekrytera dem, säger Heikkilä.

Hon hoppas att regeringsförhandlingarna leder till resultat och har fått ett gott intryck av förhandlingarna.

- Jag tycker att det är en framtidspositiv grupp med partier. Jag hoppas att de ser vikten av att vi får personer att flytta hit och att vi får internationella talanger att stanna här.

Artikeln uppdaterad 22.5 kl. 09.45 med kommentar av Rinne om att förhandlingarna kan kräva ett par dagar till.

Artikeln har uppdaterats 22.5 kl 11.59 med kommentarer från demonstranterna utanför.