Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor hånat och kritiserat, men experterna tror ändå på svensk seger i kvartsfinalen: "Finland har inte en chans"

Henrik Lundqvist och Jussi Jokinen, World Cup 2016.
Henrik Lundqvist brukar vara kung på planen då Lejonen möter Tre Kronor. Henrik Lundqvist och Jussi Jokinen, World Cup 2016. Bild: IBL / All Over Press Henrik Lundqvist,Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey,World Cup i ishockey 2016

Två förlorande lag, Finland och Sverige, ställs mot varandra i en klassisk VM-kvartsfinal på torsdag kväll. Tre Kronor har hånats och sågats för den slappa insatsen i gårdagens match mot Ryssland. Sverige är trots detta storfavorit att gå vidare mot Finland. Men under ytan pyr en del oro.

Frågetecknen hopar sig för de svenska favoriterna inför kvartsfinalmötet mot ärkerivalen Lejonen.

Efter gårdagens pinsamma 4-7-förlust mot ett starkt spelande Ryssland är Tre Kronor sargat.

De svenska journalisterna går hårt åt Tre Kronor.

– Jag vet inte varför – jag tycker Sverige står still och tittar på, de tar inte ansvar. Det svenska markeringsspelet i egen zon var obefintligt, sade SVT:s expert Roger Rönnberg i direktsändning.

– Alla svenska spelare förtjänar kritik. Alla! Så här får det helt enkelt inte se ut, skriver Expressens Magnus Nyström.

Inte sett liknande utklassning sedan Sovjets glansdagar

Även Aftonbladets Mats Wennerholm är mycket kritisk. Han tycker att matchbilden påminner om den förnedring som Sovjetunionen kunde bjuda sina motståndare på mellan varven.

– Det här var inte bara pinsamt. Det var en sann mardröm. Rysslands 6-0 i andra perioden är den värsta svenska slakt jag upplevt sedan gamla CCCP vann med 13-1 i VM i Göteborg 1981, skriver Wennerholm i en kolumn efter matchen (bakom betalmur).

Ryssland jublar efter ett mål i matchen mot Sverige.
Sverige blev förnedrat av de ryska stjärnorna. Ryssland jublar efter ett mål i matchen mot Sverige. Bild: All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey

Wennerholm är trots förlusten inte alls orolig över att möta Finland:

– Finland har inte en chans mot Tre Kronor, fastslår han.

Den svenska oron: Defensiven

Expressens Sanny Lindström anser att detta svenska lag bör vinna över Finland nio gånger av tio. Han är ändå orolig:

– Men… Finland, en lillebror med allt att vinna mot ett Sverige med en minst sagt svag defensiv. Klart det ändå finns en oro här. Jag sa igår att Sverige vinner nio av tio matcher mot Finland. Jag är dock väldigt orolig att den tionde matchen är i morgon med tanke på hur ojämnt, ostrukturerat, passivt och även nonchalant man uppträtt i defensiven över hela plan, skriver Lindström.

Lundqvist om svensk läggmatch: "Skitsnack"

Efter matchen började ryktena spridas på finskt håll om att Tre Kronor medvetet valt att förlora för att slippa Kanada i kvartsfinalen.

– Nej, vi ville ha en bra match. Det är bara skitsnack, säger Lundqvist till Expressen.

Kvartsfinalen mellan Finland och Sverige spelas på torsdag med nedsläpp kl. 21.15.

Läs också