Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor revanschsuget efter genomklappningen – Henrik Lundqvist hoppas att Lejonen ska få sota för förlusten: ”Finns inget att spara på”

Svenska spelare jublar.
Regerande världsmästarna Sverige slutade på tredje plats i sin grupp. Svenska spelare jublar. Bild: EPA-EFE​/CHRISTIAN BRUNA Herr-VM i ishockey 2019,ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Stjärnspäckade Sverige slutade på tredje plats i grupp B och det betyder att Finland väntar i VM-kvartsfinalen på torsdag. Ett klassikermöte där Sverige är favoriter. Vi kommer att spela mycket bättre, säger Anton Lander.

Sverige behövde vinna med tre mål mot Ryssland i den sista matchen för att sluta etta eller tvåa i gruppen. Det var aldrig nära. Ryssland gick upp i en 6–1-ledning i den andra perioden och vann till slut med 7–4.

Den svenska förlusten gör att laget nu måste lämna Bratislava och åka 400 kilometer till Kosice för att spela kvartsfinal på torsdag. För motståndet står Finland i den första VM-kvartsfinalen lagen emellan på 16 år.

– Bra att genomklappningen kom här i gruppen. Nu är det slutspel så bara att ladda om. Vi kommer att spela mycket bättre då, säger Anton Lander till Sportbladet.

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist är inne på samma linje som Lander och menar att man kommer att komma riktigt taggade till kvartsfinalen.

– Det här var inte vi. Vi kan bättre. Vi måste förbereda oss på att göra vår bästa match i turneringen, säger han till Expressen.

Expressen: Ska Finland få sota för det här?

– Jag hoppas verkligen det. Vi har lite att jobba på med det är två dagar till match. Det finns inget att spara på, säger Lundqvist.

Henrik Lundqvist i Sveriges mål.
Henrik Lundqvist. Henrik Lundqvist i Sveriges mål. Bild: AOP / Emil Hansson ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey,Henrik Lundqvist

Sverige favoriter mot Finland

Sverige har 21 NHL-spelare i truppen och laget kryllar av spetskompetens och talang. Trots att de regerande världsmästarna inte imponerat hittills i VM så gäller man som klar favorit då spelarna kliver in på isen i Steel Arena på torsdag kväll.

– Oavsett vem man möter i kvartsfinal så väntar ett tufft motstånd. Finland har spelat ihop under en längre tid så vi kommer att få händerna fulla.

– Samtidigt så känner jag att vi har en hel offensiv kraft och kan vi städa undan en del grejer i defensiven så blir det bra, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till Radiosporten.

Inför VM pratades det också mycket om att Finland skulle få det svårt att gå till kvartsfinal men tack vare den starka starten på turneringen är man nu bland de åtta bästa lagen.

– Finland är laget många inte trodde skulle gå bra, men det är ett bra lag. De kanske inte har storstjärnor från NHL men det är ett bra lag, säger Elias Pettersson till Expressen.

Läs mera:

Tre Kronor laddade upp för Lejonen med att åka på risbastu – Finland mot Sverige i kvartsfinal på torsdag klockan 21.15

Finland och Sverige har inte mötts i kvartsfinal i hockey-VM sedan Lejonens mytomspunna kollaps 2003. Nu är det dags igen. Och det är ett omskakat Tre Kronor som reser till Kosice, efter att ha blivit utspelat av Ryssland i den sista gruppspelsmatchen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport