Hoppa till huvudinnehåll

44 finländare i IS-lägret i Syrien - "Vi förstår inte varför vi inte kan återvända till Finland med våra barn"

I den nordostliga delen av Syrien ligger lägret Al-Hol. På lägret befinner sig 44 finländare. Fem av de finländska kvinnorna berättade att det finns sammanlagt 11 mammor och 33 barn i lägret.

Enligt de finska mammorna är en del av barnen födda i Syrien.

De mammor som Yle journalisten Antti Kuronen träffade, ville alla återvända till Finland.

- Vi är finländare och vi förstår inte varför vi inte kan återvända till Finland tillsammans med våra barn, säger en av mammorna.

Mammorna berättar att de tidigare försökt komma bort från den islamiska staten.

- Vi försökte komma bort härifrån, men det var svårt eftersom vi inte hade pengar att ge åt smugglarna.

Flera barn har dött till följd av sjukdomar

Kvinnorna vill inte berätta vad de heter. De berättar att barnen konstant lider av svår diarré. Enligt dem har organisationen Läkare utan gränser delat ut medicin, men även deras resurser är bristfälliga.

Flera av barnen dör på lägren av bland annat tuberkulos, berättar kvinnorna.

En av de finländska kvinnorna på lägret Al-Hol är Sanna, som tidigare uttalat sig till medierna om att hon vill återvända till Finland.

Över 70 000 människor befinner sig i lägret Al-Hol. En stor del av dem transporterades till lägret från Baghuz, där terrororganisationen IS sista fäste föll tidigare under våren.

Närmare 200 barn har dött på lägret Al-Hol.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen" skriven av Antti Kuronen.

Läs också