Hoppa till huvudinnehåll

Barn till utländska IS-anhängare i limbo - Unicef uppmanar länder att ta sitt ansvar

Mamma med barn framför läger i Syrien.
Mamma med barn framför läger i Syrien. Syrien

FN:s barnorganisation Unicef uppger att så många som 30 000 barn till IS-anhängare lever under svåra förhållanden i Syrien och Irak. Bland dem finns åtminstone 30 finländska barn.

Barnen sitter fast i läger, häkten eller barnhem. En del av dem är ensamma medan andra är tillsammans med sina mammor.

Bara i Syrien uppskattas nästan 29 000 barn med utländsk bakgrund sitta fast. Största delen av dem är under 12 år gamla. Ungefär 20 000 barn är av irakiskt ursprung och över 9 000 barn härstammar från 60 andra länder. Ungefär 1 000 barn till IS-anhängare tros vara i Irak.

barn på läger i syrien.
Lägret Laylan i Irak. barn på läger i syrien. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien

– De här barnen är övergivna två gånger. De är uteslutna ur sina egna samfund och nu fördömer och stigmatiserar deras hemländer också dem, menar Unicefs högsta chef Henrietta Fore.

Barn har rätt till grundläggande tjänster och måste få återvända till sina hemländer. Staten måste jobba för att tackla de juridiska, praktiska och politiska utmaningarna situationen medför, säger Fore.

Unicef uppmanar sina medlemsländer att ta ansvar för sina medborgare och i enlighet med barnkonventionen skydda de minderåriga barnen. Barnen borde förses med giltiga identitetshandlingar och de ska stöttas då de på ett säkert och värdigt sätt återvänder till sina hemländer. Det här bland annat för att förhindra att barnen blir statslösa.

Största delen av barnen har fötts i IS-kalifat eller rest dit tillsammans med sina föräldrar. Resten, i huvudsak pojkar, är antingen manipulerade eller, under hot om att bli bragda om livet, tvingade att ansluta sig till väpnade styrkor. Det är trots det viktigt att barnen behandlas som offer och inte som förövare.

läger i syrien.
Lägret al-Hol. läger i syrien. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien

Finland med sitt barnskydd har kapacitet att ta hand om barnen

Inka Hetemäki, programdirektör på Unicef Finland, säger i ett meddelande att Finland har alla förutsättningar att ta hand om de 30 finska barn som finns i konfliktområden.

– Vi har ett fungerande barnskydd och mekanismer för att vid behov kunna omhänderta barn. I Finland har vi också specialvård för att behandla krigstrauma hos barn, säger Hetemäki.

Också barnombudsmannen Elina Pekkarinen kräver att Finland ordnar så att IS-anhängarnas barn kan återvända tryggt.

– Precis som alla andra finländska barn har de här barnen samma rätt att skyddas. Det måste utredas ifall föräldrarna går med på att flytta sina barn, och om de inte gör det måste det övervägas att göra det mot deras vilja, säger Pekkarinen i Uutissuomalainens intervju.

Skyddspolisen i Finland känner till anhängare som nu vill återvända till Finland med sina barn. Inrikesministeriet uppskattar att det är omkring 80 vuxna som gett sig av till krisområden i Syrien och Irak. Av dem är ungefär 20 kvinnor och de har med sig omkring 30 barn. Ett tiotal barn har fötts utomlands.

Källor: Yle Uutiset, Unicef

Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel Unicef: Jopa 30 000 vierastaistelijoiden lasta elää järkyttävissä olosuhteissa skriven av Markus Heikkilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes