Hoppa till huvudinnehåll

Efter lång rekryteringsprocess valdes Henrik Grönroos till rektor för Västra Nylands folkhögskola

Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Henrik Grönroos blir nu ordinarie rektor för VNF. Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle västnyland,Raseborg

Rekryteringen av en rektor med tillsvidare tjänsteförhållande har pågått sedan början av året. Styrelsen för Västra Nylands folkhögskola (VNF) valde i onsdags Henrik Grönroos till rektor. Artikeln är kompletterad.

Grönroos valdes våren 2017 till rektor med ett tidsbundet avtal på två år. Orsaken var att utredningen av en möjlig folkhögskolefusion i södra Finland då var på hälft.

Efter en rekryteringsprocess valde VNF:s styrelse Grönroos till ordinarie rektor i början av det här året.

Efter att en person som sökt jobbet ansåg att beslutsprocessen inte gick rätt till ledigförklarades jobbet på nytt i slutet av februari.

Inga nya ansökningar kom in och valet stod mellan Kenneth Kvarnström, Kirsi Lindroos och Henrik Grönroos. Av de här tre var Kvarnström inte behörig.

I slutet av april beslutade styrelsen att förlänga Grönroos tidsbundna avtal till slutet av augusti för att hinna intervjua både Grönroos och Lindroos.

På onsdagen (22.5) utsåg styrelsen för VNF Grönroos till rektor för Västra Nylands folkhögskola med ett tillsvidare tjänsteförhållande.

Grönroos erfarenhet inom konst och kultur vägde tyngre

Styrelseordföranden Anki Bender (SFP) förklarar valet med att de sökande hade olika profil och arbetserfarenhet och att deras arbetserfarenheter var från olika nivåer inom utbildningssektorn.

På vilka punkter var Grönroos en starkare kandidat?

- Grönroos bakgrund är som yrkeslärare i teater och improvisation. Han har gjort en karriär inom den fria bildningen och kreativa branscher.

Det är enligt Bender viktigt för Västra Nylands folkhögskola som har en stark profil inom konst och kultur.

- Det är en fördel att ha fungerat i en kreativ skolmiljö inom den fria bildningen tidigare eftersom man som rektor ska erbjuda stöd och handleda personer som verkar i en kreativ bransch.

Kompletterat lördagen 25.5.2019 vid 11-tiden med det sista stycket om varför valet föll på Grönroos.