Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs gymnasiums nya rektor: Jag tycker jättemycket om skolan och vill utveckla den vidare

Kvinna i vit skjorta utomhus ler mot kameran. I bakgrunden träd och trähus.
Petra Blomqvist är Ekenäs gymnasiums nya rektor. Kvinna i vit skjorta utomhus ler mot kameran. I bakgrunden träd och trähus. Bild: Nicole Hjelt / Yle Rektor,Ekenäs,Gymnasium,petra blomqvist

Den nyvalda rektorn Petra Blomqvist vill ha ett öppet klimat och studerande som mår bra och är ivriga att lära sig nya saker.

Hon ser fram emot rektorskapet vid Ekenäs gymnasium trots att hon tvekade innan hon valde att söka tjänsten en andra gång.

Det var i onsdags (22.5) blev det klart att Ekenäs gymnasiums tf rektor Petra Blomqvist blir gymnasiets nya rektor. Blomqvist valdes till tjänsten efter att den ledigförklarades en andra gång då Johan Nilsson valde att tacka nej til rektorskapet.

"Jag blev besviken över att inte bli vald"

Blomqvist säger att hon länge övervägde om hon skulle söka på nytt då hon inte ville vara ett andrahandsval.

- Jag blev besviken över att jag inte blev vald första gången. Hela april månad var ganska tung därför att tankarna snurrade och jag hade svårt att göra ett val, berättar hon.

Till sist segrade ändå Blomqvists engagemang för arbetet.

- Jag valde att låta min ansökning vara kvar för att jag är så intresserad av skolutvecklingsfrågor och tycker jättemycket om Ekenäs gymnasium. Jag vill gärna jobba för att skolan ska utvecklas vidare, förklarar hon.

En öppen dialog med eleverna

Ekenäs gymnasium har under våren varit i blickfånget till följd av en debatt som förts i bland annat medier gällande klimatet i skolan lärare och elever emellan. Blomqvist upplever ändå stämningen på skolan som god.

- I en skola med nästan 200 studerande så finns det säkert alltid någon som inte kommer överens med någon person, om det sedan handlar om en elev eller lärare. Då är det viktigt att man tar tag i det och det har vi också gjort hela året, säger hon.

Blomqvist har varit noggrann med att skapa en miljö där studerande känner sig bekväma att komma och tala med henne om det är något de funderar över.

- Jag tror att det öppna klimatet också lett till att saker som i insändaren kommer till ytan. I och med att man vågar komma och tala med mig och lärare så kommer allt fram, konstaterar hon.

Positiv psykologi i fokus

Under läsåret som gått har gymnasiet satsat på välmående hos de studerande, och det är något man kommer att fortsätta med efter sommaren.

- Vi bjuder in gästföreläsare och har kurser i mental träning. Positiv psykologi har jag tänkt att vi ska ta in som ett nytt inslag, berättar Blomqvist.

Vi är lite som en stor familj där alla kan umgås. Jag hoppas att alla ska trivas

Ekenäs gymnasium är ett av tre gymnasier i Raseborg tillsammans med Karis-Billnäs gymnasium och Karjaan lukio. Än så länge är ändå inte Blomqvist orolig över att elevunderlaget inte skulle räcka till.

- För tillfället tycker jag att det är ganska stabilt. Visst har det sjunkit sedan jag började 2004 då vi hade några år som vi hade riktigt stora årskullar med nästan 80 nybörjare. Nu är vi nere i omkring 55-60 nya studerande, berättar hon.

- Men så länge vi håller oss där så tycker jag att vi har det ganska bra. Då kan vi ha ett brett kursutbud så jag ser ännu inte några stora orosmoln.

Ser inte ett gemensamt gymnasium som en omöjlighet

Blomqvist säger att hon upplever det viktigt att kommunens gymnasier samarbetar med varandra. Ett tag provade staden på en gemensam rektor för Raseborgs svenskspråkiga gymnasier men det visade sig vara misslyckat. Blomqvist säger att hon har svårt att ta ställning till ett eventuellt gemensamt gymnasium för kommunen i framtiden.

- Det är politikerna som måste ha viljan till det. Jag ser inte det som en omöjlighet, men det är politikerna som måste ha en vilja att ha ett gymnasium i Raseborg, konstaterar hon.

Fler väljer naturvetenskapliga ämnen

I samband med att universiteten går in för betygsantagning med tonvikt på matematik så har Blomqvist märkt att studerandena väljer kurser på ett annat sätt än förr.

- De väljer mycket mera naturvetenskapliga ämnen. Det drabbar delvis språk och de mer humanistiska realämnena. Men fortfarande finns ett intresse för alla ämnen så vi kan fortfarande erbjuda en bred kursbricka, berättar Blomqvist som menar att det är viktigt för ett gymnasium i storlek med Ekenäs gymnasium att ha ett brett utbud.

En gul stenbyggnad.
Ekenäs gymnasium behöver att brett kursutbud. En gul stenbyggnad. Bild: Marica Hildén \ Yle Skola,utbildning,andra stadiets utbildning,Raseborg,Ekenäs

- Vi behöver den allmänbildande utbildningen. Vi har inte underlag för att helt specialisera oss som de kanske har i huvudstadsregionen. Visst kan nischa oss så som vi redan gjort med att satsa mycket på till exempel internationella projekt.

Snart står sommarlovet inför dörren och låter alla pusta ut ett tag innan skolarbetet tar vid igen.

Blomqvist hoppas att de studerande, och speciellt nykomlingarna, kommer till skolan med en positiv attityd och stor dos nyfikenhet.

- Vi är lite som en stor familj där alla kan umgås. Jag hoppas att alla ska trivas, säger hon.

Artikeln bygger på en radiointervju av Sebastian Dahlström.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland