Hoppa till huvudinnehåll

Finland mot Sverige i VM sällsynt hockeygodis – vilka minnen ger de här matcherna?

Henrik Lundqvist stoppar Teemu Selänne.
Henrik Lundqvist har stoppat Finland många gånger under sin karriär, till exempel i OS-semifinalen 2014 mot Teemu Selänne. Henrik Lundqvist stoppar Teemu Selänne. Bild: All Over Press Henrik Lundqvist

Det är åtta år sen senast. Finland har inte vunnit över Sverige i ishockey-VM sedan finalen 2011. Inte så konstigt som det kan låta då VM-matcher mellan länderna de senaste åren inte hört till vanligheterna.

Det fanns en tid då VM i ishockey spelades med färre lag och Lejonen och Tre Kronor möttes precis varje VM-turnering. Att grannarna numera ställs mot varandra händer alltför sällan, tycker säkert många hockeyvänner.

Sedan Finland och Sverige möttes i sin allra största duell i hockeyhistorien, OS-finalen 2006, har rivalerna väldigt ofta lyckats undvika varandra i VM. Turneringarna 2006, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016 och 2018 bjöd inte på några möten.

Det gör att listan på inbördes matcher i storturneringar det senaste dryga decenniet inte blir överdrivet lång, inte ens fast man räknar med möten i i OS och World Cup.

Här är listan, i omvänd kronologisk ordning. Vilka minnen väcker den?

18 februari 2018, Pyeongchang, OS-gruppspel, Sverige–Finland 3–1

Anton Lander firar sitt mål mot Finland.
Anton Lander firar sitt mål mot Finland i Pyeongchang. Anton Lander firar sitt mål mot Finland. Bild: Srdjan Suki / EPA-EFE / All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey,Miika Koivisto,Finlands herrlandslag i ishockey,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Anton Lander

Ländernas senaste möte i en stor turnering var ingen klassiker utan en redan bortglömd match. Lejonen och Tre Kronor möttes aldrig i VM för ett år sedan då båda länderna hade stjärnspäckade trupper. Men i den NHL-fria turneringen i OS några månader tidigare vann Sverige i en match med små insatser. Öppningsmålskytt var förresten Anton Lander, med också i årets VM. Resultatet blev också oväsentligt för medaljstriden, båda lagen åkte ut i kvartsfinal.

20 maj 2017, Köln, VM-semifinal, Sverige–Finland 4–1

Henrik Lundqvist räddar ett skott av en fallande Veli-Matti Savinainen.
Veli-Matti Savinainen och Henrik Lundqvist var båda med också då det senast begav sig i VM-sammanhang. Henrik Lundqvist räddar ett skott av en fallande Veli-Matti Savinainen. Bild: Sascha Steinbach / EPA / All Over Press Veli-Matti Savinainen,Henrik Lundqvist

Förutsättningarna inför lagens senaste VM-möte var inte alls olika de inför dagens kvartsfinal: Sverige var på pappret klart starkare. Och då hade det finländska laget ändå NHL-förstärkningar som Valtteri Filppula, Sebastian Aho och Mikko Rantanen. Skillnaden i kvalitet märktes klart då Tre Kronor tog en överlägsen seger i en odramatisk match. Av kvällens spelare gjorde William Nylander och John Klingberg mål, medan Henrik Lundqvist var en vinnande målvakt.

20 september 2016, Toronto, World Cup-gruppspel, Sverige–Finland 2–0

Stökigt bakom målet mellan Finland och Sverige.
Så här brukar det ofta se ut då Finland och Sverige möts i ishockey – också då det är NHL-spelare som gör upp om segern. Stökigt bakom målet mellan Finland och Sverige. Bild: imago/IBL/All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,World Cup i ishockey 2016

Henrik Lundqvist och Tuukka Rask räddade sammanlagt 63 av 64 skott. Anton Strålman blev segerskytt när han framspelad av bröderna Sedin sköt in öppningsmålet mitt i den andra perioden. Med tre sekunder kvar fastställde Loui Eriksson slutsiffrorna i tom bur och såg till att Lejonens turnering i praktiken tog slut och att Lauri Marjamäki fick en trist start som förbundskapten.

21 februari 2014, OS-semifinal i Sotji, Sverige–Finland 2–1

Olli Jokinen firar mål mot Sverige.
Olli Jokinens glädje blev kortvarig. Olli Jokinen firar mål mot Sverige. Bild: imago/Xinhua/All Over Press Olli Jokinen,Finlands herrlandslag i ishockey,Olympiska vinterspelen i Sotji 2014

Alla tre mål kom i den andra perioden. Olli Jokinen gav Lejonen ledningen men NHL-stjärnorna Loui Eriksson och Erik Karlsson vände på steken. Den svenska målvakten var den samma som i kväll då Henrik Lundqvist var svensk segerarkitekt med 25 räddningar. Under sin karriär har "Henke" ett briljant saldo mot Finland, sju matcher i storturneringar har gett sex segrar och en oavgjord.

18 maj 2013, VM-semifinal i Stockholm, Sverige–Finland 3–0

Henrik Sedin firar mål.
Bröderna Sedin fixade segern för Tre Kronor 2013. Henrik Sedin firar mål. Bild: Claudio Bresciani / EPA / All Over Press Henrik Sedin,Sveriges herrlandslag i ishockey

Sveriges lag var mer profilstarkt och hade betydligt fler NHL-stjärnor än Finland. Känns utgångspunkten igen? Också den gången fällde det avgörandet. Kedjan med bröderna Sedin och Loui Eriksson var för bra för Lejonen och stod för samtliga tre mål i en match där Finland höll jämna steg i skottstatistiken men aldrig fick hål på årets svenska tredjekeeper Jhonas Enroth.

15 maj 2011, VM-final i Bratislava, Finland–Sverige 6–1

Mikko Koivu lyfter VM-pokalen.
Guldjubel. Mikko Koivu lyfter VM-pokalen. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Mikko Koivu

Periodsiffrorna säger allt om matchbilden: 0–0, 1–1, 5–0. Med sju sekunder kvar av den andra perioden kvitterade Jarkko Immonen till 1–1, exakt vad Finland behövde för att i slutperioden gå ut och köra över Sverige och förnedra Viktor Fasth, som efter finalen valdes till turneringens MVP med röster som avgetts före den svenska genomklappningen.

21 februari 2010, OS-gruppspel i Vancouver, Sverige–Finland 3–0

Loui Eriksson gör mål mot Finland.
Sekunden före Loui Eriksson satte 1–0 mot Miikka Kiprusoff och Finland. Loui Eriksson gör mål mot Finland. Bild: Larry W. Smith / EPA / All Over Press Loui Eriksson,Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Det har gått över nio år sedan dess, men tre spelare som är med också i kvällens match var med sänkte Finland. Patrik Hörnqvist och Loui Eriksson härjade i anfallet och Henrik Lundqvist höll nollan med 20 räddningar. Till saken hör att Finland uppträdde lojt och oinspirerat och på sina håll anklagades för att ha tagit en taktisk förlust för att få en enklare fortsättning. Veckan efter vann Lejonen brons medan Sverige åkte ut i kvarten.

17 maj 2008, VM-bronsmatch i Quebec City, Finland–Sverige 4–0

Niklas Bäckström stoppar ett skott.
Den dåvarande Minnesota Wild-keepern Niklas Bäckström i farten mot Sverige 2008. Niklas Bäckström stoppar ett skott. Bild: Clement Allard / EPA / All Over Press Niklas Bäckström,Finlands herrlandslag i ishockey

Sverige vann skotten med 36–13, men Finland vann matchen med fyra puckar. Niklas Bäckström höll nollan och var den stora bronshjälten, medan turneringens blåvita utropstecken Antti Pihlström gjorde två mål framåt. Doug Sheddens Lejontrupp var stjärnspäckad med bland andra 2 x Koivu, Teemu Selänne, Olli Jokinen, Ville Peltonen och Tuomo Ruutu.

6 maj 2007, VM-gruppspel i Moskva, Sverige–Finland 1–0

Bråk under Finland-Sverige.
Jarkko Ruutu kunde det där med att röra om i grytan – också mot Sverige. Bråk under Finland-Sverige. Bild: Toms Kalnins / EPA / All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Jarkko Ruutu

Finland stoppades av en storspelande målvakt. Lejonen vann skotten med 38–21 men Johan Backlund höll nollan. Enda målet gjordes av svenska backen Johan Åkerman i den första perioden. Finland åkte till slut hem med silver, Sverige utan medalj.

26 februari 2006, OS-final i Turin, Sverige–Finland 3–2

Finska landslagsspelare deppar efter finalförlust.
De här bilderna glömmer väl ingen? Finska landslagsspelare deppar efter finalförlust. Bild: Europhoto / Jukka Rautio / All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Olympiska vinterspelen i Turin 2006

Allt talar för att Henrik Lundqvist i kväll spelar sin sista match mot den finländska hockeylejonen. Oavsett hur det går är det ändå den här matchen han kommer att minnas när han blickar tillbaka på sin karriär. Historiens allra största möte mellan de klassiska rivalerna: OS-finalen. En storspelande Lundqvist gjorde 25 räddningar och såg tillsammans med Saku Koivus brutna klubba och Nicklas Lidströms segermål till att det blev svenskt guld.

Artikeln är en uppfräschad och uppdaterad version av en genomgång som gjordes på Yle Sportens hemsida i maj 2017.

Läs mera:

Finlands spelare efter VM-kvartsfinalen 2003.

Tre mardrömmar mot Tre Kronor: De gör ont – fortfarande

1986 skakades världen av Tjernobylolyckan och Diego Maradonas samarbete med gud. 1991 blev Sovjetunionens svanesång och Mike Powell hoppade 895. 2003 störtades Saddam Hussein och Roger Federer vann sin första Wimbledontitel. Och så minns vi i Finland ”Masken”, ”Sudden” och ”Pebben”. Tyvärr.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport