Hoppa till huvudinnehåll

Jukka-Pekka Ujula om vårdreformen: "Städernas roll kommer att minska kraftigt"

Jukka-Pekka Ujula
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/ Fredrika Sundén Jukka-Pekka Ujula,stadsdirektörer,Borgå

Enligt Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula betyder nyheten om att vården ska skötas av 18 självstyrda landskap att städernas roll kommer att minska kraftigt.

På en presskonferens på torsdag meddelade Antti Rinne (SDP) att regeringsförhandlarna enats om hur man ska gå vidare med vårdreformen.

Vården ska skötas av 18 självstyrda landskap medan huvudstadsregionen ska få en egen modell.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger att det ännu är svårt att ha en bestämd åsikt i frågan på grund av att han ännu inte fått någon skriftlig information om ämnet.

- Vad det här betyder, till exempel för Borgå stad, är väldigt svårt att säga. Men om det är så som det står i nyheterna så har man inte lyssnat på städernas oro om den här utvecklingen, säger Ujula.

Om planen förverkligas så tror Ujula att städernas roll kommer att minska kraftigt.

Ingen reaktion före skriftligt bevis

Om Ujula själv skulle få välja så tycker han att den bästa lösningen skulle vara att vårdreformen skulle skötas av kommunerna i stället för av landskapen.

- Man behöver inte ha en tredje administrationsnivå i Finland, säger Ujula.

Han tror att planeringen av landskapsmodellen har ett strategiskt mål.

- Kanske det strategiska målet är att landskapen kommer att vara framtidens kommuner vilket betyder att vi skulle ha 18 stora kommuner som på lång sikt ska sköta nästan allt.

Ujula påpekar flera gånger att han ännu inte sett något skriftligt bevis på Rinnes (SDP) uttalande om vårdreformen.

- Man måste ännu vänta och se före man reagerar, säger Ujula.