Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen gör sin 300:e F1-deltävling på veckoslutet – men ”Ismannen” bryr sig inte ett dugg: ”Det är bara en siffra”

Kimi Räikkönen ser sammanbiten ut.
Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen ser sammanbiten ut. Bild: All Over Press / xpbimages.com Kimi Räikkönen,Formel 1

Alfa Romeo-föraren Kimi Räikkönen är inte den som bryr sig om milstolpar. Monacos grand prix blir finländarens 300:e deltagande i en formel 1-tävlingshelg, men ”Ismannen” själv tänker inte fira. Valtteri Bottas vill i sin tur hedra Niki Laudas minne i det anrika loppet och slutade trea i det första träningspasset.

På söndagen når Kimi Räikkönen ytterligare en mäktig milstolpe. I Monaco deltar "Ismannen" nämligen i tävlingshelg nummer 300.

Men Räikkönen kunde inte bry sig mindre.

– Nej inte alls. Jag är inte här för att slå några sådana rekord. Det spelar ingen roll för mig hur många lopp jag har kört. Det är bara en siffra, säger Räikkönen enligt STT.

Oberoende om han vill det eller inte kommer Räikkönen ändå att knappa in på Rubens Barrichellos ledning i flest F1-lopp genom tiderna. Brassen körde själv 326 lopp under sin långa karriär.

Kimi Räikkönen på banan i Barcelona.
Kimi Räikkönen i farten. Kimi Räikkönen på banan i Barcelona. Bild: xpbimages.com Formel 1,Kimi Räikkönen

Räikkönens stall envisas också med att uppmärksamma milstolpen.

– Jag sade redan i god tid åt dem att jag inte bryr mig… det här är bara en tävling i mängden för mig. Men de vill ändå fira, säger Räikkönen.

”Ismannen” kunde egentligen vara mycket närmare Barrichellos rekord, men tog som känt en paus från serien åren 2010/11, då han körde rally.

– Utan den pausen skulle jag knappast vara här i dag. Samtidigt gör pausen att min karriär egentligen inte ens känns så lång. Det kan hända att jag ser annorlunda på det i framtiden, säger Räikkönen.

"Niki var en enorm del av våra liv"

Valtteri Bottas och Mercedes ser i sin tur fram emot ytterligare en lyckad helg. Stallet har inlett säsongen med fem raka dubbelsegrar och mycket talar för att det blir ytterligare en i Monaco.

Men uppladdningen har överskuggats av Niki Laudas bortgång. Den österrikiske F1-legendaren fungerade som ordförande för stallet före han dog.

I en intervju för motorsportssajten Crash säger Bottas att han vill hedra Laudas minne med en fin placering i Monaco på söndag.

– Det var ett chockerande sätt att inleda veckan på. Niki betydde oerhört mycket för både mig och stallet. Han var en enorm del av våra liv och han kommer att vara saknad, säger Bottas.

– Det är förstås inte det bästa att tänka på när man sätter sig bakom ratten, men jag är bombsäker på att vi kan vända det till vår fördel. Vi vill hedra Niki med att ge järnet och ta hem segern i helgen, fortsätter han.

Kvalspecialisten måste lyckas igen

Bottas har varit oerhört stark framför allt i kvalen. I Monaco skulle pole position också med högsta sannolikhet innebära en seger, då banan är ökänt svår att utnyttja för omkörningar.

Finländaren har ändå själv haft det motigt i Monte Carlo.

– De två senaste åren har det varit svårt för mig här. Jag har inte varit lika nöjd med bilen som på andra banor. Så med det i åtanken ställer vi oss lite försiktigt till tävlingen, men samtidigt motiverar det oss att visa vad vi faktiskt går för här, säger Bottas.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog säsongens tredje dubbelseger för Mercedes.
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton är förhandsfavoriter i Monaco. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog säsongens tredje dubbelseger för Mercedes. Bild: All Over Press Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

På basis av det första träningspasset är det Mercedes som har föredelen på sin sida inför tävlingshelgen – men Red Bulls Max Verstappen var också på hugget.

Hamilton var snabbast, knappa sex hundradelssekunder före tvåan Verstappen, medan Bottas rattade sin bil tredje snabbast runt gatubanan i Monaco. Bottas förlorade med sju hundradelssekunder till sin stallkamrat.

Kimi Räikkönen var i sin tur nionde snabbast runt banan på torsdagen.

Resultat, första träningspasset i Monaco:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.12,106
2. Max Verstappen, Red Bull +0,059
3. Valtteri Bottas, Mercedes +0,072
4. Charles Leclerc, Ferrari +0,361
5. Sebastian Vettel, Ferrari +0,717
6. Pierre Gasly, Red Bull +1,064
7. Nico Hülkenberg, Renault +1,121
8. Kevin Magnussen, Haas +1,126
9. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1,257
10. Romain Grosjean, Haas +1,273