Hoppa till huvudinnehåll

Kvartsfinalklassiker i VM i dag: Lejonen njuter av rollen som utmanare mot svenska stjärnor som försöker växla om efter tristessen

Elias Pettersson i duell med Joel Kiviranta.
Får Tre Kronor och Elias Pettersson Lejonen med Joel Kiviranta på fall igen? Elias Pettersson i duell med Joel Kiviranta. Bild: All Over Press Elias Pettersson

Underdogen Finlands motto är "laget som inte har något att förlora". Storfavoriten Sveriges stjärnor försöker i sin tur trycka på knappen och plötsligt börja spela klokt och vinnande efter ett oinspirerat gruppspel. Olika förutsättningar inför ett grannmöte där Lejonen vid seger står för en mäktig hockeybragd.

Finland–Sverige

VM-kvartsfinal, Kosice, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Christoffer Herberts i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 20.45.

Finlands läge: Vältrar sig i rollen som underdog

Det är enkelt att räkna antalet NHL-matcher, lista VM-titlar eller titta på storleken i lönekuverten för att med rena siffror visa hur mycket större individuell talang det finns i det svenska laget.

Nu har Kaapo Kakko gjort en strålande turnering (vem skulle inte vilja ha honom i sin trupp) men inför VM var det ett faktum att inte en enda av de finländska spelarna skulle ha platsat i det svenska laget.

Sverige är massiv förhandsfavorit, och den utgångspunkten njuter Lejonen av. Det finländska laget poängterar och lyfter fram sin roll som underdog, målar upp mottot "vi har allt att vinna, absolut ingenting att förlora".

Att detta inte bara är snack, att pressen är mindre än tidigare under turneringen märks tydligt, vid lunchtid innan VM:s ödesmatch var tränaren Jukka Jalonen gladare och mer avslappnad inför medierna än tidigare under VM.

Sveriges utgångsläge: Slut på tristessen, hur enkelt går det att växla om

Med två raka VM-guld i bagaget och ett gruppspel med många svaga motståndare var Tre Kronor faktiskt lite omotiverat och oinspirerat under de första två VM-veckorna.

Det tog sig uttryck i överdrivet offensiv inställning, dålig disciplin och sekvenser i matcherna där ingenting stämde. Nu är motivationsproblemen som bortblåsta, nu känner de svenska spelarna ny medaljdoft.

Frågan är hur enkelt det går att trycka på en knapp och direkt börja spela vinnande ishockey. Kan ett lag som släppte in nitton mål på de fyra gruppmatcherna mot hyfsat motstånd plötsligt börja spela effektivt försvarsspel?

Håll koll på: William Nylander, bäst i VM hittills

Det svenska spelet kännetecknas av sprudlande målglad offensiv ishockey, och ingen personifierar det bättre än William Nylander.

Nylander har varit magiskt bra hittills i VM, utan tvekan turneringens bästa och mest sevärda spelare. 17 poäng på 7 matcher säger det mesta och med sina +15 har poängettan en ännu mer överlägsen ledning i turneringens plusminusstatistik.

Ibland är revanschlusta den bästa motivationsfaktorn. Efter bara åtta på mål 61 matcher för Toronto Maple Leafs den här säsongen vill en kritiserad Nylander visa vad han egentligen går för när han får offensivt ansvar i en toppkedja.

Tidigare möten: Fem raka svenska segrar i storturneringar

Och vet ni vad! Om denna rubrik finns det en helt egen text på vår sajt! Trevlig läsning! (Eller så inte.)

Frågetecknet: Hur bra är egentligen målvakterna?

Bägge lagen har faktiskt frågetecken kring målvaktsposten. Kevin Lankinen har förvandlats till ohotad förstakeeper i det finländska laget och han var lysande i starten. Men mot Tyskland senast förlorade han målvaktsstriden mot tyska NHL-spelaren Philipp Grubauer och Lankinen tyckte också själv att han kunde ha stoppat det tyska segermålet. Är han tillräckligt bra för att föra Finland till medaljmatcher? Juryn tvistar ännu.

För svensk del är målvaktsfrågetecknet mer oväntat eftersom både Henrik Lundqvist och Jakob Markström är ettor i sina klubblag i NHL. Men bägge har varit rent ut sagt dåliga i VM. I kväll är det Lundqvist som står, och på sju matcher i storturneringar mot Finland har "Henke" ännu inte förlorat.

Men, och viska det här tyst så ingen svensk hör: Tänk om Lundqvist vid 37 års ålder är slut som målvakt i den absoluta världstäten? Tänk om Sveriges styrka i så många turneringar nu är lagets största svaghet.

Utropstecknet: Finland mer tillmötesgående än Sverige i mediespelet!

Sura finländare som gör det svårt, glada svenskar som svarar på allt. Så ser klichébilden ut när det gäller medietillgänglighet i sportvärlden. Men det senaste dygnet i Kosice har det varit helt tvärtom.

Efter Finlands träningspass på onsdagen fanns alla spelare tillgängliga för medierna, och svenskarna fick sitt med Kaapo Kakko. Också efter matchdagens lätta träning tog de flesta finländska spelarna vägen genom intervjuzonen och Jukka Jalonen hade all tid i världen.

Sverige bjöd på en liten pressträff på onsdagen dit finländska journalister inte ens var välkomna. Efter gårdagens träningspass gavs inga intervjuer. Och på matchdagen var det Adrian Kempe, Anton Lander och assisterande tränaren Johan Garpenlöv som erbjöds till medierna, absolut ingen annan.

Fullständig brakseger för Finland över Sverige när det gäller samarbete med medier. Allt ska man uppleva på ett VM!

Finlands uppställning: Exakt som senast, ändra inte på ett förlorande lag

Trots förlusten mot Tyskland var Jukka Jalonen nöjd med så mycket av vad han såg (41–21 i skott, bara tio tyska målchanser på hela matchen) att det inte var aktuellt att ändra något.

Det betyder att Arttu Ilomäki är den enda friska finländska utespelaren som sitter på läktaren. Noterbart också att Jussi Olkinuora är målvaktstvåa. Om det blir aktuellt för Lejonen att byta målvakt (har hänt förr i kvartsfinaler mot Sverige om vi säger så) är det alltså Olkinuora som kan hoppa in, inte Veini Vehviläinen.

Målvakter:
30 Kevin Lankinen (45 Jussi Olkinuora)

Försvar:
4 Mikko Lehtonen–55 Atte Ohtamaa
40 Petteri Lindbohm–28 Henri Jokiharju
70 Niko Mikkola–7 Oliwer Kaski
50 Miika Koivisto–58 Jani Hakanpää

Anfall:
25 Toni Rajala–21 Juhani Tyrväinen–20 Niko Ojamäki
82 Harri Pesonen–65 Sakari Manninen–24 Kaapo Kakko
19 Veli-Matti Savinainen–76 Jere Sallinen–71 Kristian Kuusela
41 Joel Kiviranta–91 Juho Lammikko–12 Marko Anttila

Tipset: Lejonen faller med flaggan i topp

De två senaste VM-turneringarna har slutat med svenskt guld efter exakt samma slutspelsmönster. Tre Kronor har fått svettas rejält mot tappert kämpande motståndare i kvarten (3–1 mot Schweiz 2017, 3–2 mot Lettland i fjol), tagit överlägna segrar i semifinalerna och vunnit finalerna efter straffar.

Kvalitetsskillnaden mellan trupperna gör att åtminstone första grenen i det svenska slutspelsträdet kan se likadan ut i år. Lejonen säljer sig dyrt, men har inte det som krävs för att skrälla. 3–2 till Tre Kronor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport