Hoppa till huvudinnehåll

"Mardrömmen fortsätter" säger Vapaavuori - andra är försiktigt positiva till nytt besked om vårdreformen

En läkare med blå plasthandskar och ett stetoskop runt halsen.
En läkare med blå plasthandskar och ett stetoskop runt halsen. Bild: Mostphotos läkare,hälsovård,sjukvård,Stetoskop

Enligt regeringsförhandlingarna ska vården i framtiden skötas av 18 självstyrda landskap, men huvudstadsregionen får en egen förvaltningsmodell. Jan Vapaavuori är besviken men inte överraskad.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (saml) gav hård kritik mot landskapsmodellen på sitt twitterkonto. Han anser att resurserna nu går till administration i stället för att ordna vårdtjänster.

"Stadsbornas mardröm fortsätter. Ständerhusets landskapslösning är en besvikelse, men ingen överraskning", skriver Vapaavuori på Twitter.

Han anser att detta är en dålig start på samarbetet mellan städerna och regeringen.

Biträdande borgmästare Sanna Vesikansa (grön), är ändå försiktigt positiv till nyheterna.

- Det är viktigt att vi söker en lösning tillsammans med städerna i huvudstadsregionen. En och samma modell för hela landet fungerar inte för vår region, vi måste hitta en lösning som fungerar här.

Det som enligt Vesikansa särskiljer Helsingfors och huvudstadsregionen från övriga delar av landet är att bland annat bostadslösheten är större och det kräver därmed fler tjänster inom social- och hälsovårdssektorn.

- Samarbetet inom social- och hälsovårdssektorn är tätare här, säger Vesikansa.

Helsingfors biträdande stadsdirektör Sanna Vesikansa.
Sanna Vesikansa Helsingfors biträdande stadsdirektör Sanna Vesikansa. Bild: Yle / Hanna Othman Sanna Vesikansa

Hon betonar att lösningen måste hittas tillsammans.

- Det här måste vi göra tillsammans. Jag hoppas att regeringen förstår att alla städer är viktiga och att lösningarna inte kan göras utan städerna. Vi måste arbeta tillsammans för att servicen för våra invånare ska fungera.

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen är nöjd över att det finns möjlighet att hålla kvar vården på kommunal nivå.

- Som jag förstår det så kan kommunerna ännu i fortsättningen vara de som har ansvaret och det tycker jag är bra, säger Viljanen.

Ritva Viljanen nojaa pylvääseen.
Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen hoppas att processen denna gång faktiskt ger ett resultat. Ritva Viljanen nojaa pylvääseen. Bild: Nella Nuora / YLE Ritva Viljanen,stadsdirektörer,Vanda

Hon påpekar ändå att hon hoppas på att processen denna gång faktiskt ger en slutgiltig lösning.

- Social- och hälsovårdsreformens öde har legat öppet under flera år redan, och det har nog exempelvis här i Vanda förhindrat utvecklingen. Vi får se hur det här framskrider. Jag hoppas att man nu hittar en lösning och inte bara utreder, säger Viljanen.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä tror att kommunerna är bäst på social- och hälsovård. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Bild: Kari Ahotupa / Yle

Även i Esbo önskar stadsdirektör Jukka Mäkelä en kommunbaserad förvaltningsmodell.

- En kommunbaserad modell är mest realistisk. Vi har lång erfarenhet och kunskap om social- och hälsovårdstjänster. Jag hoppas att dialogen fungerar bättre mellan regeringen och kommunerna än tidigare, säger Mäkelä.

Artikeln baserar sig delvis på artikeln Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren painajainen jatkuu – Muut pääkaupunkiseudulla iloitsevat sote-sovusta på yle.fi