Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kamp om trettonde platsen i EU-parlamentet, fortfarande populärt med mellanår, Ukrainas president populär men ifrågasatt

Volodymyr Zelenskyi.
Ukrainas nyvalda president Volodymyr Zelenskyi. Volodymyr Zelenskyi. Bild: AFP / Lehtikuva Volodymyr Zelenskij

Senaste nytt:

Yles partimätning visar att SFP:s plats i EU-parlamentet är hotad ifall valdeltagandet ökar. Kampen om den trettonde platsen står mellan De gröna, Sannfinländarna och SFP. I övrigt tyder prognosen på att 12 av 13 platser verkar vara ganska klara. De gröna ligger bäst till enligt mätningen och kan få totalt tre platser i EU-parlamentet.

Matti Rämö tilldelades årets snöspade. Priset gick till Rämö efter en artikel som avslöjade att penningspelmonopolet Veikkaus placerar sina spelautomater i områden där invånarnas inkomster och utbildningsnivån är låg, arbetslöshetsgraden hög. Artikeln publicerades i tidningen Seura.

Det är fortfarande väldigt vanligt med mellanår, 38 procent av gymnasieflickor tänker hålla ett sådant före fortsatta studier, visar undersökningen Nuorten tulevaisuusraportti. Det framgår också att många studerande upplever stress inför framtiden, men trots det är de positivt inställda till både framtida studier och den framtida karriären. Unga påverkas också positivt av sina förebilder då det kommer till val av studier.

Ukrainas nya president är omåttligt populär och förväntningarna skyhöga. Hur han än går till väga kan han inte uppfylla folkets förväntningar så snabbt och smärtfritt som många önskar. Hans politiska motståndare är inte heller med på noterna. Yles Kerstin Kronvall skriver om att han i svåra stunder kanske kan påminna ukrainarna om att de valde en komiker och inte en trollkarl.

I dag klockan 21:15 möter Finland Sverige i rysande kvartsfinal i VM i ishockey. Vinnaren spelar om medaljerna, förloraren åker hem. Lejonen kan få det hett om öronen i matchen mot Tre Kronor, ifall man får tro statistiken. Lejonens triumfkort är ändå ett säkert målvaktsspel. Antalet utvisningsminuter är också till Lejonens fördel.

Väder:

Kallare luft strömmar till Finland från norr. Ett regnområde från Sverige når landets västra del mot kvällen.

I landets västra del är det mest molnigt, på eftermiddagen förväntas områdets södra del bli något klarare. I Österbotten väntas lokalt regn redan under dagen, vid sydkusten regnar det först i natt. Dagens högsta temperatur är 9–15 grader, i områdets södra del 16–21.

I landets östra och norra delar är vädret delvis klart eller halvklart och uppehåll. I öster är det först molnigare. Dagens högsta temperatur är 8–15 grader, i norra Lappland 3–7 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes