Hoppa till huvudinnehåll

Ny frontalkrock mellan Trump och Pelosi - samtidigt som New York kan komma att tvinga fram Trumps skatteuppgifter

USA:s president Donald Trump under hans presskonferens i Vita husets rosenträdgård på onsdagen.
USA:s president Donald Trump under hans presskonferens i Vita husets rosenträdgård på onsdagen. USA:s president Donald Trump under hans presskonferens i Vita husets rosenträdgård på onsdagen. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Donald Trump

USA:s president Donald Trump stormade ut från ett möte med demokratledare på onsdagen och höll därefter en arg presskonferens i Vita husets rosenträdgård. Raseriutbrottet i två delar verkade väl förberett.

På onsdagen skulle det hållas ett möte mellan president Trump, representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och senatens demokratiska minoritetsledare Chuck Schumer.

De skulle diskutera möjligheterna till en biljonsatsning på landets vägar, broar, flygplatser och annan infrastruktur. Men det mötet avslutades innan det hann börja.

Trump hälsade inte på Pelosi eller Schumer och satte sig inte ner. I stället läxade han upp dem i tre minuter för att de sagt otrevliga saker om honom och deklarerade sedan att han inte kommer att samarbeta med dem kring infrastruktursatsningar innan det blir ett slut på demokraternas utredningar mot honom.

Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump.
Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump. Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Nancy Pelosi,Chuck Schumer

Efter tre minuters mötet med Pelosi och Schumer tågade Trump ut i Vita husets rosenträdgård för att hålla en hastigt sammankallad presskonferens.

Podiet hade redan hunnit prydas med affischer om Robert Muellers Rysslandsutredning. Där fanns siffror om hur många stämningar utredningen lett till, hur många dagar den pågått och hur många vittnen utredarna hört. Där fanns också siffror på hur mycket utredningen har kostat. Siffror som enligt New York Times inte stämmer.

Trump besvarade inga frågor, men höll ett ilsket tal där han hänvisade till Pelosis uttalande om hur Trump är inblandad i "mörkläggning".

Trump själv sade under sitt tal att han förmodligen är den öppnaste presidenten i USA:s historia och att han absolut inte sysslar med mörkläggningar.

Donald Trump under presskonferensen i Vita husets Rosenträdgård. På podiet stod bland annat "Ingen maskopi, inget störande av rättvisan".
Donald Trump under presskonferensen i Vita husets Rosenträdgård. På podiet stod bland annat "Ingen maskopi, inget störande av rättvisan". Donald Trump under presskonferensen i Vita husets Rosenträdgård. På podiet stod bland annat "Ingen maskopi, inget störande av rättvisan". Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Donald Trump

Enligt Trump är demokraterna knappast intresserade av några satsningar på infrastrukturen, de vill bara syssla med sina "falska utredningar". Därför har han alltså beslutat att inte samarbeta med dem kring infrastruktur eller något annat innan utredningarna är över.

Pelosi beskyllde Trump för "mörkläggning"

Pelosi hade alltså tidigare under dagen hållit ett möte med demokrater i representanthuset om Mueller-utredningen och de obesvarade frågorna om Trumps ekonomi och affärer.

Flera av de nytillträdda demokratiska kongressledamöterna vill att man ska försöka sätta igång en riksrättsprocess mot Trump. Pelosi och många med henne anser att demokraterna inte har något att vinna på en riksrättsprocess just nu.

Efter mötet med sina yngre kolleger höll Pelosi en presskonferens där hon sade att Trump "förhindrar rättvisan och är inblandad i en mörkläggning" och att det, i princip, kan vara grund för riksrätt.

Trumps hemstat New York drar åt tumskruvarna på honom

Vad gäller presidentens och familjen Trumps ekonomiska förehavanden så verkar deras hemstat New York nu göra sitt för att hjälpa demokraterna att komma åt de uppgifterna.

Delstaten New Yorks parlament godkände ett förslag om att delstaten kan lämna ut Trumps skatteuppgifter till kongressen. Trumps skatteuppgifter på lokal nivå skiljer sig knappast på något avgörande sätt från de nationella skatteuppgifter som han redan vägrat överlämna till kongressen.

Vad gäller de nationella skatteuppgifterna pågår redan en rättsprocess som gott kan komma att fortsätta över nästa presidentval. Men vad gäller Trumps skatteuppgifter från New York så kan kongressen eventuellt få se dem så fort guvernören Andrew Cuomo har undertecknat lagen.

I ett annat bakslag för familjen Trump från New York beslutade en domsol att banker kan tvingas lämna ut information om familjens ekonomiska förehavanden. Det beslutet kommer att överklagas.

Källor: New York Times, BBC, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes