Hoppa till huvudinnehåll

SFP:aren Samuel Broman ny kommunstyrelseordförande i Korsholm – splittring i SFP-gruppen ledde till ovanligt val

Samuel Broman (SFP).
Samuel Broman (i mitten) är ny kommunstyrelseordförande i Korsholm. Samuel Broman (SFP). Bild: Yle/Johanna Ventus Samuel Broman,fusion vasa korsholm

SFP:aren Samuel Broman är ny ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm. Styrelsevalet på torsdagskvällen blev en ovanlig historia. Det blev ett så kallat proportionellt val, efter oenighet inom SFP-gruppen.

Korsholms kommunfullmäktige valde ny styrelse på sitt möte på torsdagskvällen. Istället för ett enhälligt val blev styrelsevalet en utdragen historia. För första gången i Korsholm ordnades proportionella val.

Christoffer Ingo besviken

Orsaken till att det blev ett proportionellt val var en splittring i SFP-gruppen. SFP:s gruppordförande Christoffer Ingo är besviken.

- Vi fattade ett gruppbeslut om hur vi skulle göra. Sedan meddelade några ledamöter att de ville ha proportionella val. Så har vi inte gjort i Korsholm tidigare, det har inte varit kutym. Så det känns konstigt.

Portträttbild Christoffer Ingo
Christoffer Ingo Portträttbild Christoffer Ingo Bild: Yle/Sofi Nordmyr ingo

I ett proportionellt val sammanställer fullmäktigeledamöterna i grupper kandidatlistor där kandidaterna för styrelseposterna rangordnas enligt vem gruppen helst vill få in i styrelsen. Styrelsemedlemmarna väljs sedan genom en sluten omröstning. I Korsholm hade ledamöterna två listor med kandidater att välja mellan.

Det var Kenth Nedergård, ordförande för SFP:s kommunorganisation, och Tomas Bäck som ville gå in för proportionella val.

- De ville få "huvuden att rulla", de ville ha personbyten i styrelsen - vilket SFP:s lokalavdelningar inte hade gått in för, säger Christoffer Ingo.

Broman vill se framåt

Också den nyvalde ordföranden Samuel Broman tycker det är tråkigt att det blev ett proportionellt val.

- Det var en lite omtumlande kväll. Jag hade velat bli vald enhälligt. Men den stora överskuggande frågan, fusionsfrågan, påverkar fortfarande.

Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren.
Korsholms kommunfullmäktige Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren. Bild: Yle/Anna Kurtén Fullmäktige,Korsholm,fusion vasa korsholm

Broman säger att han som kommunstyrelseordförande nu vill se framåt, och det hoppas han att alla kan göra.

- Korsholm har jättestora utmaningar framför sig, inte minst ekonomiskt. Vi har tuffa tider framför oss. Jag vill försöka överbrygga motsättningar och göra det bästa av situationen för korsholmarna.

Man i jacka och rutig skjorta.
Samuel Broman hoppas att korsholmarna nu kan se framåt. Man i jacka och rutig skjorta. Bild: Privat politiker,samuel broman

Det var Samuel Broman som i november 2016 lämnade in en motion till fullmäktige om att man skulle utreda en fusion med Vasa.

"Vi får se om det är värt att hålla gruppmöten mera"

Hur man nu ska jobba vidare inom SFP-gruppen efter splittringen angående styrelsevalet återstår att se, säger Ingo.

- Det är otroligt tråkigt att det gick så här. Vi får se om det är värt för SFP att hålla gruppmöten mera.

Ingo är ändå nöjd med valet av Samuel Broman till ordförande.

- Han har majoritetsstöd både i fullmäktige och i SFP-gruppen. Han blir en bra styrelseordförande.

Kenth Nedergård: Inget nytt

Kenth Nedergård vill avdramatisera splittringen i SFP-gruppen.

- Det här är inte något nytt. Vi har levt sida vid sida i två grupper ända sedan styrelseordförandevalet mellan Lars Gästgivars och Michael Luther för två år sedan. Vi har haft en fusionsvänlig sida och en sida som velat ha en självständig kommun. I fusionsomröstningen vann självständighetsförespråkarna.

Kenth Nedergård (SFP) i talarstolen under fullmäktigemöte i Korsholm.
Kenth Nedergård Kenth Nedergård (SFP) i talarstolen under fullmäktigemöte i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Kenth Nedergård,Korsholm,fusion vasa korsholm
Jag har inte tänkt bilda någon egen falang. Jag är SFP:are i själ och hjärta.― Kenth Nedergård

Då det skulle väljas en ny kommunstyrelse diskuterades det om det bara var Gästgivars som skulle stiga åt sidan eller om det skulle göras störra förändringar i styrelsen.

- Vi som ville ha en självständig kommun tyckte inte att kommunstyrelsen representerade väljarna och SFP. Det var en fusionsvänlig styrelse. Men idéerna om större justeringar i styrelsen föll inte i god jord. Det enda sättet var då att gå till val i fullmäktigesalen, säger Nedergård.

Nedergård säger att resultatet för SFP:s del är status quo i kommunstyrelsen.

- Vi har fortfarande 11 av 13 platser, men fördelningen är bättre.

I ordförandevalet höll Kenth Nedergård på Alice Lillas. Nu är förväntningarna höga på Samuel Broman, säger han.

- Han får visa vad han går för.

Christoffer Ingo undrar om det är värt för SFP att hålla gruppmöten mera. Hur kommenterar du det?

- Ja jag har inte tänkt bilda någon egen falang. Jag är SFP:are i själ och hjärta. Det har varit mycket under ytan men nu har vi rensat luften och jag tror vi har lättare att gå vidare nu.

Flera nya namn i kommunstyrelsen

Det gjordes flera förändringar i kommunstyrelsen. Förutom Samuel Broman är SFP:arna Alice Lillas och Ulla-Maj Salin nya i styrelsen. Socialdemokraten Kim Eriksson föll bort och in kom istället sannfinländaren Micael Westerholm.

Michael Luther är första vice ordförande och Anita Sundman andra vice ordförande i den nya kommunstyrelsen.

Läs också