Unika arkeologiska fynd har gjorts vid utgrävningarna i Ölmosviken på Kimitoön.
I tisdags hittade en grupp skolelever från Dalsbruk, som deltog i utgrävningarna välbevarade krukskärvor och på torsdag hittades en välbevarad stenyxa.
- Krukskärvorna var exceptionellt stora och välbevarade, berättar Jan Fast, en av arkeologerna som leder utgrävningarna.
- Även om det är omöjligt att veta vad som hänt, så tyder det udda fyndet med krukskärvorna och stenyxan på att föremålen i all hast lämnats vid strandremsan, säger Fast.
- Det är ovanligt att hitta hela stenföremål, som stenyxan, på utgrävningar av boplatser, fortsätter Fast.
Under veckan har ett hundratal elever från fem skolor på Kimitoön deltagit i utgrävningarna. Det är Sagalundsgillet som med stöd från Suomen Kulttuurirahasto möjliggjort utgrävningarna och elevernas medverkan.
Under samarbetet har arkeologerna besökt skolorna och eleverna har under våren deltagit i utgrävningarna.
Till hösten väntar ytterligare skolbesök men också en gemensam utställning där de fynd som eleverna gjort visas upp.
- Både eleverna och lärarna var mycket ivriga över fynden. Det är roligt att de fick vara med om det och kunde ta del av historien på ett så handgripligt sätt säger en glad Jan Fast.
Tidigare fynd kan skriva om historien
Från höstens utgrävningar skickade man krukskärvor till Uppsala universitet i Sverige för att få dem daterade.
Krukskärvor var representativa för Kiukaiskulturen. Men resultaten som kom vid årsskiftet daterade boplatsen till mellan 2600 och 2200 före Kristus, vilket var äldre än arkeologerna trott.
- Vi trodde först att det var frågan om en bronsåldersboplats, men dateringen visar att det snarare handlar om en yngre stenåldersboplats.

Upptäckten var mycket intressant, eftersom det finns en annan boplats i trakten. Men den boplatsen är av en annan typ och representerar den snörkeramiska kulturen.
C14-Dateringen visade att dessa två kulturer, sannolikt med olika språk, ingalunda följde på varandra, utan att de levde samtidigt sida vid sida

Det finns fynd längs med hela sydkusten från den snörkeramiska kulturen. Tidigare antog man att det var den enda som existerade under en viss tid och att den sedan sammansmälte med lokala stammar och bildade Kiukaiskulturen, vilket skulle vara den sista kulturyttringen av stenålder i södra Finland.
- Men C14-dateringen visade att dessa två kulturer, sannolikt med olika språk, ingalunda följde på varandra, utan att de levde samtidigt sida vid sida.
- Det här är så pass intressant att det borde göras mer omfattande vetenskaplig forskning på tvärvetenskaplig bas, kanske i form av att ett större samarbete med till exempel svenska arkeologer, säger Fast hoppfullt.
Planen är att fortsätta utgrävningarna i större skala nästa år, men allra senast 2021.

- Ölmos är ett jätteviktigt område, också ur ett nationellt perspektiv, med tanke på att det är så välbevarat, poängterar Fast.
På fredag täcks utgrävningsområdet in igen. Under hösten återvänder arkeologerna till platsen för att kartlägga området ytterligare för att kunna planera kommande års utgrävningar.
Mer bilder från utgrävningarna kommer att publiceras på Jan Fasts blogg.