Hoppa till huvudinnehåll

Splittrade britter går till EU-val: "Det handlar om vem som ska företräda oss i EU medan vi ännu är medlemmar"

Kandidaterna Graham Colley (t.v.) och Hussain Khan knackar dörr i stadsdelen Vauxhall. Invånaren Riz Gary är tveksam.
Kandidaterna Graham Colley (t.v.) och Hussain Khan knackar dörr i stadsdelen Vauxhall. Invånaren Riz Gary är tveksam. Kandidaterna Graham Colley (t.v.) och Hussain Khan knackar dörr i stadsdelen Vauxhall. Invånaren Riz Gary är tveksam. Bild: Rikhard Husu / Yle Liberaldemokraterna

I dag väljer britterna nya ledamöter till Europaparlamentet. Samtidigt som väljarna hoppas på klara besked om brexit så är den konservativa regeringen i upplösningsstillstånd.

London

Omständigheterna är minst sagt speciella då britterna går till EU-val.

Trots att landet ansökt om att lämna EU blir man tvungen att välja nya representanter till EU-parlamentet.

I opinionsmätningarna har de partier som varit klara med sin åsikt om brexit gått framåt.

Det regerande torypartiet och det största oppositionspartiet Labour löper risk för att landa på ensiffriga procenttal i valet.

Gallup.
De nya brexitpartiet är i en klass för sig i en färsk mätning. Gallup. Storbritannien

Liberaldemokraterna flaggar för ny folkomröstning

De EU-vänliga liberaldemokraterna ser ut att stärka sina positioner.

- Många labourväljare som vill stanna i EU söker sig till oss. Samma gäller för konservativa som är mot brexit, berättar Hussain Khan som är kandidat i Londons valkrets.

Khan hoppas att valresultatet ska fungera som en väckarklocka i brexitfrågan.

- Budskapet är tydligt. För oss handlar om att stanna i EU och att ordna en andra folkomröstning eftersom vi måste låta folket säga sitt om framtiden.

Gröna kandidater gör valkampanj.
Scott Ainslie och Gulnar Hasnain är gröna toppkandidater i London. Gröna kandidater gör valkampanj. Bild: Rikhard Husu / Yle gröna partier

De Gröna vädrar likaså morgonluft inför EU-valet. Partiet har för tillfället tre ledamöter i EU-parlamentet. Målet är att få in fler.

- Det här är ändå inte en andra folkomröstning. Det handlar om vem som vi ska välja som våra representanter till parlamentet medan vi ännu är medlemmar i EU, säger Gulnar Hasnain som är en av partiets toppkandidater i valet.

Brexitpartiet kör med ett budskap

I andra ändan av brexitspektret finns den nygrundade brexitpartiet som leds av ärkebrexitören Nigel Farage. Partiet väntas ta hem flest röster i EU-valet.

- 17,4 miljoner britter röstade och det gav oss ett klart mandat att lämna EU. I tre år har parlamentet försökt stoppa det här. De har en klar agenda som går ut på att stanna i EU, säger partiaktiva Tim Sanders som deltar i en manifestation utanför det brittiska underhuset.

Enligt Sanders fyller Brexitpartiet det tomrum som uppstått på högerkanten då det konservativa torypartiet "blivit för liberalt."

- Vi är det konservativa partiet, det traditionella gamla torypartiet.

Väljarna vill ha klara besked av splittrade partier

Bland väljarna väcker EU-valet blandade känslor. Många som Svenska Yle träffar i London uppger att det inte kommer att rösta i valet.

- Det är ett delat budskap från de stora partierna. Beslutet att lämna eller stanna är ändå fundamentalt för människor, säger Anna Jones som uppger att hon kommer att rösta på något av de traditionella partierna även om hon är besviken på hur de skött brexit.

En öppen fråga är hurudant deltagandet i EU-valet kommer att bli. I tidgare val har endast drygt 30 procent av britterna använt sin rösträtt.

Nu är situationen ändå en annan säger Londonbon Rob Garwood.

- Tidigare engagerade EU-valet inte men nu gör det. Man ser det som ett sätt att rösta för eller mot brexit. Det kommer att vara delat mellan dem som vill lämna och stanna.

Kris inom brittiska regeringen överskugga valet

EU-valet överskuggas av krisen inom Theresa Mays konservativa parti. I går kväll meddelade ledaren för sen konservativa parlamentsgruppen Andrea Leadsom att hon lämnar sitt uppdrag.

May har sagt att hon kommer att föra ett brexitavtalet till omröstning till parlamentet en fjärde gång i början av juni. Frågan är om May lyckas hålla ut som premiärminister tills dess.

Enligt uppgifter i brittiska medier kan May tvingas lämna premiärministerposten inom de närmaste dagarna.