Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas nye president är just nu omåttligt populär och vill utnyttja det i förtida parlamentsval – men hans politiska motståndare är inte alls med på noterna

Volodymyr Zelenskyi.
Volodymyr Zelenskyi. Volodymyr Zelenskyi. Bild: AFP / Lehtikuva Volodymyr Zelenskyj

Just nu är ukrainarnas förväntningar på sin nye president Volodymyr Zelenskyi omåttligt höga. Hur han än gör kan han inte uppfylla dem så snabbt och smärtfritt som många önskar.

Hans stora uppgift blir att lyckas med det som hans företrädare Petro Porosjenko gick bet på. Nämligen att kommunicera med sina väljare.

Det gäller att förankra varje beslut och att erkänna och förklara de misslyckanden som oundvikligen kommer att möta den tidigare komikern och juristen, nuvarande presidenten Zelenskyi.

Han kan i svåra stunder kanske påminna ukrainarna om att de valde en komiker – inte en trollkarl.

Full fart i starten

Som första åtgärd som president upplöste han parlamentet, sedan utlyste han nyval och skrev ett förslag till nya vallagar.

Det är uppenbart att Volodymyr Zelenskyi och hans närmaste medarbetare har varit flitiga och gjort upp planer under den månad som gått sedan han valdes till president.

Bort med enmansvalkretsar och lägre röstspärr

Nu kunde han alltså föreslå förändringar i vallagarna så, att det inte längre skulle finnas så kallade enmansvalkretsar i parlamentsval. I dag väljs hälften av ledamöterna på partilistor och hälften i enmanskretsar.

Presidenten vill också sänka röstbarriären för en plats i parlamentet från 5 till 3 procent.

Hittills har hans förslag stött på patrull.

Parlamentets talman kommer antagligen att föra beslutet om att upplösa parlamentet till landets konstitutionsdomstol, och parlamentet tog inte ens upp vallagsändringen till behandling vid ett extra möte på onsdagen.

Stöd i parlamentet behövs

De snabba vändningarna är viktiga för Zelenskyis framtida arbete. De senaste opinionsmätningarna visar nämligen att hans valorganisation ”Folkets tjänare”, som ännu inte är ett parti, har ett väljarstöd på över 40 procent.

Inget annat parti kommer ens nära i popularitet. Därför vill de andra ledande politikerna ha mera tid för valförberedelser.

För presidenten är det oerhört viktigt att ha ett starkt stöd i parlamentet. Utan det är det i praktiken omöjligt att genomföra några reformer.

Ursprungligen var parlamentsvalet inprickat i slutet av oktober, nu har Zelenskyi talat om slutet av juli.

Fredsreferendum?

På den plågsamt svåra frågan om hur Ukrainas framtida förhållande till Ryssland ska se ut har Volodymyr Zelenskij ett kreativt svar.

Han tycker det vore vettigt att ordna en folkomröstning om eventuella fredsförhandlingar.

De orden hann knappt lämna Zelenskyis läppar förrän president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov steg fram och meddelade att inga sådana förhandlingar kan förekomma.

Enligt Ryssland pågår ett inbördeskrig i östra Ukraina och därför anser Kreml att Ryssland inte kan ha någon roll i lösningen av den frågan.

Vännen blev närmaste man

Också utnämningspolitiken har kritiserats. Det gäller särskilt valet av juristen Andreyj Bohdan till chef för presidentadministrationen.

Bohdan är Zelenskyis gode vän och de kommer från samma stad, Hryvyi roh i sydöstra Ukraina. De har länge arbetat tillsammans inom Zelenskyis företag i underhållningsbranschen.

Kritiken mot valet bygger på att Bohdan var med i den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs förvaltning.

Enligt de såkallade lustrationsreglerna ska ingen som satt i Janukovytjs administration få inneha någon hög statlig post före år 2024.

Oligarken flåsar i nacken

Dessutom har Andreyi Bohdan varit juridisk rådgivare till den omstridde oligarken Ihor Kolomiskyi.

Han har ett personligt horn i sidan till den föregående presidenten Petro Porosjenko om lät förstatliga Privatbank, som Kolomoiskyi ägde. Det är den största banken i Ukraina.

Farhågorna kring Kolomoiskyis roll i Zeleskyis politik har blommat upp igen efter utnämningen av Bohdan. Kolomoiskyi själv har återvänt till Ukraina i mitten av maj efter att ha levt i exil utomlands.