Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: SFP:s plats i EU-parlamentet är hotad om valdeltagandet ökar

 Graf över partiernas stödsiffror: Saml 19,7%, De gröna 17,2%, Sannf 17,0%, SDP 14,3%, C 13,0%, VF 7,9 %, SFP 5,2%, KD 4,2% och övriga 1,5%
Graf över partiernas stödsiffror: Saml 19,7%, De gröna 17,2%, Sannf 17,0%, SDP 14,3%, C 13,0%, VF 7,9 %, SFP 5,2%, KD 4,2% och övriga 1,5% Bild: Yle nyhetsgrafik Grafik,EU-valet 2019

Yles färska partimätning visar att kampen om Finlands 13:e plats i EU-parlamentet kan bli en rysare. Kampen går mellan De gröna, Sannfinländarna och SFP. Många väljare är fortfarande osäkra.

Enligt Yles färska partimätning kan De gröna knipa det trettonde mandatet från SFP. I övrigt verkar många partier behålla sina positioner.

- De klaraste förändringarna är att Centern mycket sannolikt förlorar en plats och De gröna vinner åtminstone en, bara deras väljare orkar besvära sig till valurnorna, säger Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja.

Enligt prognosen verkar 12 av Finlands 13 platser i EU parlamentet vara ganska klara.

Mycket kommer att fortsätta som förr. Socialdemokraterna behåller två platser och Vänsterförbundet en plats. Samlingspartiet fortsätter med tre platser.

Centern får två platser efter att ha förlorat en, och De gröna får åtminstone två platser, vilket alltså är en mer än hittills.

När det gäller det trettonde mandatet är läget mera oklart.

Enligt mätningen ligger De Gröna bäst till och skulle alltså totalt få tre ledamöter i EU-parlamentet. SFP skulle då förlora sitt enda mandat och Sannfinländarna fortsätta med två.

Men i verkligheten är läget jämnare än så.

Åland saknas i mätningen

Yles mätning är gjord av Taloustutkimus som ställer frågorna i samband med breda frågebatterier som riktar sig till befolkningen på fastlandet.

Åland är alltså inte med i partimätningen. I förra valet fick SFP ungefär 10 000 röster från Åland.

- Om man räknar med att SFP får samma mängd röster på Åland också i det här valet är SFP med och slåss om det trettonde mandatet, säger Tuomo Turja.

I så fall är SFP hack i häl på De gröna.

Det trettonde mandatets marginaler är små och osäkra

Rent matematiskt ser kampen ut att bli mycket jämn. Enligt mätningen skulle SFP förlora sin plats till De gröna med endast 706 rösters marginal.

I senaste EU-val röstade SFP:s anhängare flitigt, medan De gröna hade svårare att locka sina väljare till valurnorna.

Går det på samma sätt i det här valet kommer De gröna inte att klara av att kapa SFP:s mandat.

Ett högre valdeltagande försämrar SFP:s positioner

Samtidigt påpekar Tuomo Turja att förhandsröstningen den här gången har varit livligare än 2014. Då röstade 39,10 procent av de röstberättigade.

- Om samma mönster som vi har sett i riksdagsvalet upprepar sig kommer något fler att rösta nu än då. Det kan hända att röstningsprocenten nu kommer att börja med en fyra, spår Tuomo Turja.

Han påpekar att De grönas chanser att ta den trettonde platsen av SFP ökar om partiets anhängare röstar flitigare än förr.

- SFP har ganska trogna väljare. Om valdeltagandet ökar försämras SFP:s position i förhållande till andra partier.

En Joker i leken är också Sannfinländarna. Enligt partimätningen ligger de endast 1338 röster från att ta den trettonde platsen. Men också de har haft svårt att mobilisera sina väljare.

- EU-valen har alltid varit problematiska för Sannfinländarna. I senaste val spådde partimätningarna ett understöd på över 17 procent, men i valet fick de 12,1 procent av rösterna. Skillnaden var stor, säger Tuomo Turja.

Men om valdeltagandet ökar kan kampen om den trettonde platsen i EU-parlamentet bli en riktig rysare.

Många väljare har inte valt parti

Det är ändå bra att minnas att mycket ännu är osäkert.

Om man beaktar att felmarginalen är 2,3 procentenheter kan man inte förutspå om det är De gröna, SFP eller Sannfinländarna som ligger bäst till för att vinna den trettonde platsen.

Det är också värt att notera att många väljare verkar osäkra.

Av de 2456 personer som intervjuades i enkäten var det endast 1271 personer som uppgav vilket parti de stöder i EU-valet. Det är endast 51,8 procent.

Enkäten gjordes under tiden 23.4-21.5. Nästan hälften verkade alltså ännu nyligen osäkra inför valet.