Hoppa till huvudinnehåll

Aktiva ungdomar belönades med miljöpris - Cecilia Andersin: "Vi ordnade inte klimatstrejken för att få ett pris utan för att väcka diskussion"

Cecilia Andersin står i en park i Grankulla, kleendes och vänd mot kameran
Cecilia Andersin, som är en av de som belönades med miljöpriset, blev överraskad över att få pris för sitt initiativ. Cecilia Andersin står i en park i Grankulla, kleendes och vänd mot kameran Bild: Yle/Alexander Beijar klimatstrejk,Grankulla,Miljöpris,Cecilia Andersin

Cecilia Andersin och Emilia Hanhirova, som i vintras tog initiativet till en skolstrejk för klimatet efter Greta Thunberg, belönades med Grankulla stads miljöpris. Eftersom Grankulla stad har som mål att vara klimatneutral år 2035, så valde staden i år att belöna ungdomar som aktiverat sig för klimatet.

Det är en glad Cecilia Andersin, nybliven miljöpristagare, som möter Yle Huvudstadsregionen under Granidagen.

– Det här kom som en stor överraskning för oss, vi ordnade ju inte klimatstrejken för att få ett pris, utan för att väcka diskussion, säger Andersin.

Stadens pris för årets miljögärning delades ut under Granidagen i maj av skådespelaren, företagaren och tidigare riksdagsledamoten Antero Vartia.

I motiveringen till priset nämndes bland annat att man inte ska ge skulden för en kommande klimatkris åt unga, utan istället sporra dem att fortsätta jobba för klimatet, eftersom det är de unga som får leva med konsekvenserna.

Negativ feedback

Till en början var Andersin överraskad av den mängd negativ feedback som hon fick ta emot efter klimatstrejken.

– Folk kommenterade att det här bara var ett sätt för oss att skolka och få det att se bra ut, förklarar hon.

Meningen med klimatstrejken var ändå inte att undvika lektioner på ett ett kreativt sätt.

– Alla vi som ordnade strejken är sådana som verkligen uppskattar skolan och studier, och genom att frivilligt prioritera klimatet framför utbildningen ville vi visa hur viktigt det är för oss, säger Andersin.

Cyklar och handlar ekologiskt

Förutom att ordna strejker, gör Andersin en hel del i sin vardag för att rädda klimatet.

– Nu när det är sommarsäsong cyklar jag överallt, och när jag inte cyklar så åker jag kollektivt. Dessutom försöker jag äta så mycket vegetariskt som möjligt, och i butiken gör jag mitt bästa för att hitta ekologiska produkter, säger hon.

Till de regeringsförhandlande politikerna har hon endast en hälsning.

– Lyssna också på oss unga! Vi vet mer än ni många gånger tror, och det är vi som är era framtida väljare, och vi som ska leva på den här jorden efter er, säger Andersin.

Ungt initiativ om klimatkompensation

Också Grankulla ungdomsfullmäktige har jobbat för att bromsa en klimatförändring.

Elna Kanerva och Onerva Tuominen har varit den drivande kraften bakom ett initiativ som ungdomsfullmäktige har skickat till stadsfullmäktige.

– Vi vill visa att vi ungdomar bryr oss, och därför valde vi att skicka in ett initiativ om att Grankulla stad ska börja klimatkompensera, förklarar Kanerva.

Astrid Holmström, Valter Mårtenson och Lotta Laakio står i solen i Grankulla. De ler och är vända mot kameran
Astrid Holmström, Valter Mårtenson och Lotta Laakio är alla aktiva i Grankulla ungdomsfullmäktige, och har varit delaktiga i initiativet om klimatkompensering som skickats till stadsfullmäktige. Astrid Holmström, Valter Mårtenson och Lotta Laakio står i solen i Grankulla. De ler och är vända mot kameran Bild: Yle/Alexander Beijar Grankulla,Ungdomsfullmäktige,Grankulla Ungdomsfullmäktige

– Chefen för miljöfrågor i Grankulla blev jätteglad då vi skickade in initiativet och har börjat jobba på det, säger Valter Mårtenson som är ordförande för ungdomsfullmäktige.

Målet är en klimatneutral stad 2035

Grankulla stad har som mål att vara en helt klimatneutral stad år 2035. Det här är enligt ungdomarna ett stort steg i rätt riktning.

– Att staden visar exempel är jättefint att se, och jag tror att det kan sporra medborgarna att själva också skrida till åtgärder, säger Astrid Holmström, som även hon är aktiv i ungdomsfullmäktige.

– Och sen kan ju inte någon rädda världen själv, men om alla gör något smått så kommer man ganska långt, säger Mårtenson.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen