Hoppa till huvudinnehåll

Borgå funderar på att sluta ordna lägerskolor i nuvarande format – det ska vara rättvist och jämlikt för alla

En flicka och en kvinna paddlar i en lugn naturskön vik i solsken.
Två-tre dagars lägerskolor längre bort från Borgå är snart kanske bara ett minne blott. Arkivbild. En flicka och en kvinna paddlar i en lugn naturskön vik i solsken. Bild: Monkey Business Images avslappning,kajak,kajaker,paddling,Paddel,naturen,sjöar,hav,Skärgård (musikstycke),vik,motion,välfärd,ungdomar,skogar,sommar,höst,turister,familjer,barn (familjemedlemmar),föräldrar,Mamma,föräldraskap,kanot,lugn,Solsken,Soligt väder,träning,gemenskaper,livskvalitet,aktivitet,hobbyer,fritid,ledighet,friluftsliv,fritidsintresse

Lägerskolans vara eller icke vara har diskuterats på rektorsmöten i Borgå. Det bekräftar utbildningsdirektör Rikard Lindström för Yle Östnyland.

– Frågan har dykt upp och diskuterats flera gånger, säger Lindström.

Hittills har det ändå bara handlat om diskussioner.

– Vi har inte tagit några beslut, men det lutar ändå mot att lägerskoleverksamheten i dess nuvarande form kommer att avslutas om ett gemensamt beslut fattas, säger Lindström.

Skolornas initiativ

Lindström berättar att initiativet till det här kommer från skolorna.

– Det här är inget som kommer från den administrativa sidan. Jag antar att frågan har väckts i skolorna och bland föräldrarna, säger Lindström.

Vad jag har hört så har de flesta positiva erfarenheter av själva lägerskolan. Jag tror att insamlingen av pengar är det som har väckt diskussion― Kasper Lindroos, förälder

På rektorsmöten har Lindström tolkat det som att rektorerna i ganska hög grad är eniga i frågan.

– Jag tror att vi i stort sett är ganska överens om att det skulle vara bra med gemensamma riktlinjer gällande lägerskolan, säger Lindström.

Det finns två orsaker till att man funderar på att slopa lägerskolorna i den nuvarande formen. Dels är det en fråga om rättvisa och jämlikhet, dels ska den enskilda läraren inte försättas i en obekväm situation.

– Huruvida du får delta i en lägerskola eller inte ska inte stå och falla på lärarens engagemang eller vilken skola eller klass du går i, säger Lindström.

Rikard Lindström
Arkivbild av Borgås svenska utbildningsdirektör Rikard Lindström. Rikard Lindström Bild: Yle/Fredrika Sundén Borgå,utbildningschefer,rikard lindström

I en tweet säger Rikard Lindström också att en viktig del av problematiken är kostnaderna och vem som står för dem. Enligt honom kan staden inte kräva att föräldrar ställer upp.

Om du inte ser Lindströms tweet nedan hittar du den också här.

Borgåförälder hoppas lägerskolorna hålls kvar

- Jag hoppas man kan fortsätta med lägerskolorna. Två av mina döttrar har fått delta, och jag hade glädjen att få vara med som förälder på ett läger och se hur roligt de hade, säger Kasper Lindroos.

Just nu går ett av hans barn i sjätte klass i Näse skola och han är aktiv inom föreningen Hem och skola.

Lindroos hoppas att också familjens tredje dotter, som strax ska börja i ettan, ska få delta i en lägerskola i framtiden.

- Vad jag har hört så har de flesta positiva erfarenheter av själva lägerskolan. Jag tror att insamlingen av pengar är det som har väckt diskussion.

En leende flicka hoppar i skogen.
Arkivbild. En leende flicka hoppar i skogen. Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),lekande barn

Att samla in pengar för en lägerskola kräver mycket arbete. Alla har inte lika möjligheter att delta, varken i insamlingsjobbet eller med att betala in pengar på konto.

- Kanske man borde godkänna att alla inte har ork eller resurser att delta i insamlandet, och så hoppas man att de flesta har det. Alla elever har ändå rätt att delta i lägerskola och så ska det vara, säger Lindroos.

Han har inte upplevt att det skulle ha varit några problem med insamlingen i Näse skola; ingen har hållit koll på hur mycket var och en betalat.

Tre olika alternativ

Enligt Borgås svenska utbildningsdirektör Rikard Lindström finns det tre möjliga framtida öden för lägerskolverksamheten: antingen fortsätter den som i dag, avslutas helt och hållet eller så ändrar den karaktär.

Det sistnämnda alternativet är det som just nu känns mest inspirerande och motiverande, säger Lindström.

– Det handlar om en förenklad version av lägerskolverksamhet som staden kan bjuda på. Det skulle i praktiken betyda att eleverna för en dag har skola på något annat ställe i Borgå än i själva skolan.

Bagage
I fortsättningen kanske sovsäcken måste lämnas bort ur lägerskolepackningen. Bagage Bild: Yle/Veronica Montén sovsäckar,papperspåse,kyrkfjärdens skola,bagage,Ingå

Två eller tre dagar långa läger utanför Borgå där övernattning ingår skulle med andra ord inte längre vara aktuella.

- Klart det är bättre än ingenting att ha skoldag på något annat ställe, men jag tror att övernattningen är ganska viktig, säger Borgåföräldern Kasper Lindroos.

Att vara borta i några dagar gör det hela till mer av en riktig utfärd.

- Visst ger det helt andra erfarenheter. Lägerskolan är mycket annat än själva programmet som ordnas där, säger Lindroos.

Påbörjade lägerskolprojekt får genomföras

Lägerskolediskussionerna har hittills som sagt bara förts på en mera informell nivå. Det enda som i det här skedet är bestämt är att diskussionerna kommer fortsätta, säger Rikard Lindström.

– Om det sedan finns stöd för att göra något kommer frågan högst troligen att behandlas politiskt. Någon gång under nästa höst kanske frågan i så fall skulle vara på politikernas bord, säger Lindström.

En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga.
Om man ordnar sin lägerskola tillräckligt sent på våren så kanske det går att ta ett dopp mellan varven. En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga. Bild: Anna Björkqvist/Yle handduk,sommar,sommarläger,barn (familjemedlemmar),läger,Barn och ungdom,badstränder,Västnyland,Samfundet Folkhälsan,breidablick Hangö

Det här kan i värsta, eller bästa, fall betyda att lägerskoleverksamheten avslutas redan nästa år. Lindström är ändå tydlig med att färdigt påbörjade lägerskolprojekt ska få genomföras.

– Det finns en stor förståelse för att de som redan nu har planerat och samlat in pengar också ska få genomföra sin lägerskola, säger Lindström.

Enligt Sibbos bildningsdirektör Kurt Torsell har man inte tagit upp lägerskola till diskussion i Sibbo, och han har inte hört om några problem.

Yle Östnyland har försökt nå Lovisas utbildningschef för att kolla läget där, men utan att lyckas.