Hoppa till huvudinnehåll

Glädjeyra bland holländska socialdemokrater - vallokalsundersökning pekar på överraskningsseger i EU-valet

Medlemmar av det holländska Arbetarpartiet i Haag firade överraskningsresultatet av vallokalsundersökningarna på torsdag kväll.
Medlemmar av det holländska Arbetarpartiet i Haag firade överraskningsresultatet av vallokalsundersökningarna på torsdag kväll. Medlemmar av det holländska Arbetarpartiet i Haag firade överraskningsresultatet av vallokalsundersökningarna på torsdag kväll. Bild: EPA-EFE/Koen van Weel Nederländerna,Arbetarpartiet

Enligt opinionsmätningarna skulle torsdagens EU-val i Nederländerna stå mellan EU-skeptiska högerpopulister och regerande liberaler. I stället ser socialdemokraterna ut att gå mot en klar seger.

Vallokalsundersökningen som publicerades efter att vallokalerna i Nederländerna stängt klockan 21 ger det socialdemokratiska Arbetarpartiet (PvdA) 18 procent av rösterna, och fem mandat i Europaparlamentet.

Det är dubbelt fler röster än vad partiet fick i EU-valet 2014 och ett resultat som skiljer sig rejält från opinionsmätningarna.

Det slutliga resultatet offentliggörs förstås först på söndag kväll då alla EU-länder röstat.

Enligt vallokalsundersökningen skulle premiärminister Mark Ruttes liberala VVD komma på andra plats med 15 procent av rösterna och fyra mandat. Också kristdemokratiska CDA skulle få fyra mandat med 13 procent av rösterna.

Ledaren för högerpopulistiska FvD, Thierry Baudet, talade vid partiets valvaka i  Amsterdam.
Ledaren för högerpopulistiska FvD, Thierry Baudet, talade vid partiets valvaka i Amsterdam. Ledaren för högerpopulistiska FvD, Thierry Baudet, talade vid partiets valvaka i Amsterdam. Bild: EPA-EFE/BART MAAT Nederländerna

Den segertippade högerpopulistiska uppkomlingen - det rätt nya partiet Forum för demokrati (FvD) kommer på fjärde plats om vallokalsundersökningen skulle hålla streck, med 11 procent och tre mandat. En procent mer, men lika många mandat som miljöpartiet Groen Links.

Geert Wilders högerpopulistiska PVV backar ordentligt, enligt vallokalsundersökningen och får bara fyra procent av rösterna och ett mandat.

Om man slår samman PVV:s och FvD:s röster skulle Nederländerna ändå få lika många högerpopulistiska EU-parlamentariker som tidigare.

Vind i seglen för andra socialdemokrater i Europa?

En del vill se EU-valet i Nederländerna som ett första test för högerpopulisternas dragningskraft i valen till Europaparlamentet.

Men de flesta bedömare tror ändå att de nederländska socialdemokraterna har EU-kommissionären och EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans att tacka för sin eventuella framgång i EU-valet.

Den nederländska socialdemokraten Timmermans är de europeiska socialdemokraternas toppkandidat för att bli EU-kommissionens nya ordförande efter Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionären Frans Timmermans röstade i Heerlen, i södra Nederländerna, på torsdagen.
EU-kommissionären Frans Timmermans röstade i Heerlen, i södra Nederländerna, på torsdagen. EU-kommissionären Frans Timmermans röstade i Heerlen, i södra Nederländerna, på torsdagen. Bild: EFE/MARCEL VAN HOORN Frans Timmermans

Många tror att det är just Timmermans som lyckats locka väljare till Arbetarpartiet i det här valet.

- Jag hoppas att det här ger andra socialdemokrater i Europa medvind, sade Timmermans själv efter att vallokalsundersökningen offentliggjorts.

Källor: AFP, Reuters, DN