Hoppa till huvudinnehåll

Harry Harkimo och de ryska ägarna har sålt Jokerit – Jari Kurri tar över klubben som fortsätter i KHL: "Alla funderar säkert på den framtida finansieringen"

Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens.
Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens. Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Jari Kurri,Hjallis Harkimo

Ishockeyklubben Jokerit gör stora förändringar i sin ägarstruktur. Majoritetsägaren Harry Harkimo samt minoritetsägarna Gennadi Timtjenko och Roman Rotenberg tackar för sig. Klubbchefen Jari Kurri blir nu också klubbägare då han köper samtliga aktier i Jokerit Hockey Club. Det pågår diskussioner med finansiärer och vi hoppas kunna berätta mer under sommaren, säger den nya ägaren.

Harkimo valdes i april till riksdagsledamot för sin politiska rörelse Liike Nyt och har precis inlett sin andra raka mandatperiod på Arkadiabacken.

– Jag har redan länge sagt att det kommer att ske förändringar i ägarstrukturen. Nu vill jag fokusera på Liike Nyt och göra det till något stort. Det går inte att göra två saker samtidigt. Det är opassande att kombinera politik med klubbägande. Därför har vi förhandlat länge.

– Det är samtidigt vemodigt och en lättnad att lämna klubben.

Ägare i 28 år

Harkimo köpte Jokerit 1991 och klubben skördade stora framgångar på 90-talet, då laget vann fyra FM-ligaguld. Efter det har det inte gått lika bra, på 2000-talet har Jokerit endast vunnit ett mästerskap (2002).

I oktober 2013 meddelade Harry Harkimo och Roman Rotenberg om klubbens flytt till KHL.
År 2013 meddelade Harry Harkimo och Roman Rotenberg om klubbens flytt till KHL. I oktober 2013 meddelade Harry Harkimo och Roman Rotenberg om klubbens flytt till KHL. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Hjallis Harkimo,Roman Rotenberg

Ryska ägare har sedan sommaren 2013 ägt knappt 50 procent av klubben, medan Harkimo har varit majoritetsägare med drygt 50 procent. Ryssarna Timtjenko och Rotenberg, som har nära band till president Vladimir Putin, har ägt sina andelar i Jokerit via bolaget Arena Events.

– Jag kan inte föreställa mig en bättre efterträdare. Jari är en Jokeritlegendar. Jag kommer att avgå från klubbens och arenabolagets styrelser. Då det är över så är det över, säger en rörd Harkimo.

Harkimo säger att han först köpte ut ryssarna och sedan sålde hela klubben till 59-årige Kurri.

– De ryska sanktionerna har försvårat Jokerits verksamhet. Nu är klubben i en situationen där Jokerit kan samarbeta med banker och andra finansinstitut. Det är viktigt.

"Fint att Jokerit återgår i inhemsk ägo"

Den finska hockeylegendaren Kurri har varit sportchef i klubben sedan 2013.

– Det är fint att Jokerit återgår i inhemsk ägo. Det är viktigt för Jokeritfamiljen, säger Kurri.

– Den framtida finansieringen väcker säkert frågor. Det pågår diskussioner med finansiärer och vi hoppas kunna berätta mer under sommaren.

Jokerit bytte hösten 2014 FM-ligaspel till ryskbaserade KHL och Helsingforsklubben har nu gjort fem säsonger i KHL där laget aldrig har tagit sig in bland de fyra främsta.

Klubben har dragits med stora ekonomiska problem och de ryska ägarna har tvingats gå in med tiotals miljoner euro för att täcka förlusterna.

Ni har gjort förluster på cirka 60 miljoner euro under KHL-eran. Vad har du att säga om det?

– Vi hade ett finansieringsavtal. Nu är det upp till Jari att styra upp det hela, säger Harkimo.

Kurri hoppas kunna gå ut med mer information under sommaren.

– Alla funderar säkert på den framtida finansieringen då ryssarna nu lämnar klubben. Vi har fört diskussioner med finska företag. En ny era börjar.

Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens.
Harry Harkimo och Jari Kurri svarar på frågor. Harry Harkimo och Jari Kurri under fredagens presskonferens. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Hjallis Harkimo,Jari Kurri

Vad kostade det här dig?

– Jag kommenterar inga ekonomiska frågor, säger Kurri.

Är klubbens framtid fortfarande i KHL eller är FM-ligan ett alternativ?

– I KHL, definitivt. Det är fint att få spela i Europas bästa liga.

Jokerits hemmaarena är fortsättningsvis i rysk ägo.

Spelar det roll vem som äger ett idrottslag?

Ja
84.9% (472 röster)
Nej
15.1% (84 röster)
Antal avgivna röster: 556

Läs också