Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Viljan att komma överens med EU knäckte Theresa May - hennes efterträdare står inför precis samma utmaningar

Theresa May ser besviken ut med en vägg med texten EU på bakom sig.
Theresa May ser besviken ut med en vägg med texten EU på bakom sig. Theresa May,kommentarer,rikhard husu

Vad innebär Theresa Mays beslut att kasta in handduken för relationen mellan Storbritannien och de övriga 27 medlemsländerna och vad händer härnäst?

Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu sammanfattar i tre punkter.

1. Det illa omtyckta utträdesavtalet knäckte premiärministern

Det blev inte fjärde gången gillt för Theresa May. Tre misslyckade försök att få underhuset att backa upp utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU var nog för att knäcka den brittiska premiärministern.

In i det sista försökte May få till en majoritet i parlamentet som kunde stöda avtalet. Hon var till och med beredd att ge britterna det sista ordet i en ny folkomröstning, om parlamentet först hade godkänt utträdesavtalet.

Förslaget föll inte i god jord hos EU-motståndarna i det konservativa torypartiet. Löftet om en andra folkomröstning sågs som ett sätt ett sätt att kringgå resultatet i den ursprungliga folkomröstningen år 2016.

Då det blev klart att det inte fanns förutsättningar att godkänna avtalet vid en fjärde omröstning var Mays avskedsbesked endast en tidsfråga.

2. Risken för en hård brexit ökar

Nu får det konservativa partiet se sig om efter en ny partiledare och premiärminister.

Boris Johnson eller någon av hans EU-kritiska goda partikolleger har goda chanser att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Det här skulle leda till att Storbritannien får en regering som i motsats till parlamentet förespråkar ett avtalslöst utträde.

De ansträngda relationerna till de övriga EU-länderna skulle knappast heller förbättras om den nya premiärministern visar sig vara en hårdnackad eurokritiker.

Inom de konservativa hyser man en förhoppning om att en ny premiärminister ska lyckas styra upp brexitprocessen.

Att byta premiärminister ändrar ändå inte på realiteterna: De återstående EU-länderna är inte villiga att inleda förhandlingar om ett nytt avtal med Storbritannien.

Det avtal som man EU och Storbritannien enades om i november 2018 är fortfarande det enda alternativet till en hård brexit eller en ny folkomröstning.

3. När tar de övriga EU-ländernas tålamod slut?

Theresa Mays besked innebär att alla viktiga politiska beslut läggs på is i Storbritannien tills landet fått en ny premiärminister. Brexitfrågan är inget undantag.

Under tiden kan de övriga 27 medlemsländerna inte göra annat än vänta på vad som händer härnäst.

Storbritannien har beviljats en förlängning av sitt EU-medlemskap till den 31 oktober. Om parlamentet inte godkänt utträdesavtalet med EU innan dess kraschar Storbritannien ut ur EU utan ett avtal.

Det är givetvis möjligt att Storbritannien anhåller om en ny förlängning den 31 oktober. Tillsvidare har de övriga EU-länderna varit beredda att komma Storbritannien till mötes. I slutet av oktober kan tålamodet komma att prövas ännu en gång.

Läs också