Hoppa till huvudinnehåll

Mona Söderblom föredrar glidare framför sportmodeller: "Det är skam på torra land att folk har dem stående i garaget"

Mona Söderblom framför sin Cheva Impala 1966, en klassisk svart amerikansk bil
Mona Söderblom och hennes man gillar sin klassiker från 1965. Mona Söderblom framför sin Cheva Impala 1966, en klassisk svart amerikansk bil Bild: Amanda Vikman/Yle person,mona söderblom

Den svarta, glansiga plåten har ett fint lager av tallpollen över sig. Den har tyst väntat en hel vinter på sommaren. De klassiska bilentusiasterna har börjat gräva fram rätt kläder och läder. Mona Söderblom på Kimitoön är inget undantag.

- Den ser lite dammig ut, men det hjälps inte nu då luften är full av pollen. Den ska nog putsas till lördagen, säger hon.

Då är det dags för alla bilentusiaster, barn och andra nostalgiker att söka sig till vägrenen någonstans på Kimitoön. Den lokala bilklubben Locals Motorgroup ska nämligen bjuda på en ö-cruising.

Mona Söderblom och hennes man äger en Chevrolet Impala SS (Super Sport) från 1965. Det här exemplaret togs i bruk en vecka och en dag innan Mona Söderblom föddes och är enligt henne en blandning av modellen "glidare" och sport.

En vacker detalj från chevrolens för, framlyktan och grillen.
Vacker detalj av Chevroleten. En vacker detalj från chevrolens för, framlyktan och grillen. Bild: Amanda Vikman/Yle framlykta,chevrolet impala

- Det var nog helt vanliga människor från medelklassen som köpte den här typens bilar på den tiden i USA, men kanske inte här i Finland. Jag vet att Ekboms i Kimito hade en likadan taxi med 4 dörrar på 1970-talet, säger hon.

Paret Söderblom var i Salo för en vecka sedan på en cruising och massor av folk hade ställt i ordning med picknick längs vägen. Då dök det upp hela 450 bilar men hon tror, och hoppas att det inte ska blir riktigt lika många på lördagens ö-cruising runt Kimitoön.

- Det kommer säkert några bilar från Salo, Raseborg och Pargas men jag har ingen aning om hur många. Förhoppningsvis blir vi totalt åtminstone 50-60 stycken men det är lite upp till vädret också, säger hon.

Större kultur i Sverige

Enligt Mona Söderblom är det klassiska bilintresset väldigt mycket mindre i Finland om man jämför med grannlandet Sverige. Hon tror att en orsak kan vara är att bilarna fått en viss stämpel i Finland.

- Här i Finland möts man ofta av attityden "vad tror du att du är" när man kommer med sin "jenkkare". I Sverige är det inte alls så, utan där uppskattas de och man beundrar arbetet som folk lagt ner på sina bilar, säger hon.

Hobbyn är helt enkelt vanligare och därmed mer folklig. Söderblom säger också att många finländare har fina, gamla åkdon i sina garage, men det är få som tar fram dem.

Baklyktorna på en chevrolet impala.
Sex baklyktor gör denna modell kännspak. Baklyktorna på en chevrolet impala. Bild: Amanda Vikman/Yle bilar,chevrolet impala

- Många som har en sådan här bil är rysligt sparsamma med att ta ut dem och det är skam på torra land tycker jag. Om du har en bil från förr så varför inte ta ut den och låta folk uppleva gamla minnen?

Det är på vägen bilen ska vara, om man frågar Söderblom.

- Jag älskar motorljudet när man startar och kör. Det är ju sakta man ska köra med dem och de går behagligt. De är inga fartvidunder utan det är cruisingtakt som gäller, säger hon.

Mer utsläpp men färre kilometer

De gamla klassiska bilarna mår inte särskilt bra på modern, ren bensin. Man kan blanda i lite bly själv om man är rädd för knyckande motorer.

- Dom här gamla bilarna drar ju ungefär dubbelt så mycket än moderna bilar och har inte särskilt rena utsläpp. Men samtidigt är det inte så värst många kilometer man kör per år, säger Mona Söderblom.

Svart läderinteriör på en klassisk chevrolet impala från 1965
Svart, svart, svart som natten inne i bilen. Svart läderinteriör på en klassisk chevrolet impala från 1965 Bild: Amanda Vikman/Yle bilar,klassisk bil

Hon säger sig ha miljötänket i bakhuvudet när hon grejar med sin stora "amerikanare", men tycker inte heller att hon behöver försvara sig.

- Förutom att man kör ganska lite per år åker jag faktiskt inte utomlands med flyg. Men visst vore det bra om någon uppfann något smart som gjorde att de kunde köras på något helt annat drivmedel.

Mer om cruisingen som hålls på Kimitoön lördagen den 25 maj samt tidtabell med karta går att se på gruppens egen facebooksida.

Läs också