Hoppa till huvudinnehåll

Polisen återupptar nedlagd utredning kring värdetransportrån - rånförsöket skedde 2002

Rånare försöker bryta sig in i en värdetransport.
Polisens bilder från en övervakningskamera vid parkeringsplatsen där rånförsöket genomfördes 2002. Rånare försöker bryta sig in i en värdetransport. Bild: Tapio Kiviharju / Polisen i sydvästra Finland rån,Värdetransport,Rånförsök i Åbo 2002

Polisen i sydvästra Finland meddelar att man igen har börjat utreda försöket till värdetransportrån som skedde i Åbo i augusti 2002.

Då försökte fyra eller fem maskerade män utrustade med kulsprutor bryta sig in i en värdetransport som stod parkerad på affären Prismas parkeringsplats på Gamla Tammerforsvägen.

Värdetransport utsätts för ett grovt rånförsök.
Rånarna försökte råna en värdetransport som stod parkerad på Prismas parkeringsplats i Åbo. Polisens förundersökningsmaterial. Värdetransport utsätts för ett grovt rånförsök. Bild: Tapio Kiviharju / Polisen i sydvästra Finland rån,Värdetransport

Männen flydde i en Chevrolet Chevy Van skåpbil innan polisen kom till platsen.

Polisen mötte rånarna i flyktbilen på Mauno Tavastvägen och inledde en biljakt.

Kulregn mot polisen under biljakten

Under biljakten sköt rånarna mot polisen flera gånger och spred också ut farthinder och spikar som skulle försvåra polisens framfart.

Polisen tappade ögonkontakten med rånarna på Brännverksgatan och flyktbilen fann man nedbränd i närheten av en spånbana i ändan av Hästgatan.

Fallet utreddes som försök till grovt rån och försök till två mord eftersom två poliser utsattes för kulregn under biljakten.

Rånförsöket var exceptionellt i Finlands kriminalhistoria och var professionellt organiserat och genomfört. Rånförsöket förorsakade stor fara för utomstående och polisen.

Polisen ber nu alla som kan ha information om rånförsöket att ta kontakt antingen per mejl på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi eller telefon på nummer 0295 449 142.